Fredag 14 februari 2014

Uruppförande av specialskrivet verk när Göteborgs Symfoniker gästar Vara

När Göteborgs Symfoniker gästar Vara Konserthus den 27 februari kan publiken vänta sig en mäktig konsertupplevelse. Symfonikerna kommer att framföra ett specialskrivet verk beställt av Vara Konserthus, Philip Glass violinkonsert samt Beethovens sjunde symfoni, där det sistnämna av många anses vara en av de främsta musikaliska skapelserna genom historien. Kvällens dirigent är Kent Nagano som sedan hösten 2013 är Göteborgs Symfonikernas chefsdirigent.

Som en del av Vara Konserthus tioårsjubileum beställdes ett specialskrivet verk av kompositören Jesper Nordin. Verket har fått namnet Åkallan och är den inledande delen i en trilogi där Radiosymfonikerna och Stockholms Filharmoniker har beställt de två andra delarna. Åkallan är även det verk som inleder konserten på Vara Konserthus.

Jesper Nordin hämtar sin inspiration från många olika stilar, bland annat från svensk folkmusik och hårdrock.

- Om jag skall ge mig själv ett signum så är det nog att jag tar med mig sådant jag kommit att inspireras av på vägen. Jag får ofta höra att min musik har ett ganska öppet och brett tilltal, berättar Jesper Nordin.

I arbetet med Åkallan har Nordin inspirerats av svensk folkmusik och framförallt av kulning.

- Kulning är ju i flera meningar en form av åkallan. Man kallade både på djuren och försökte skrämma bort onda makter, fortsätter Jesper Nordin.

På programmet står även Philip Glass violinkonsert med Symfonikernas konsertmästare Per Enoksson som solist. Philip Glass är en av förgrundsgestalterna inom den så kallade minimalismen som framförallt blev en tongivande musikalisk inriktning inom den amerikanska konstmusiken på 60-talet. Idag är Glass en av de nu levande tonsättarna som spelas flitigast världen över. För en bredare publik är han nog mest känd för sin filmmusik. Musiken till den banbrytande filmen Koyaanisqatsi, producerad av Francis Ford Coppola, fick ett enormt genomslag världen över när den lanserades 1983 och framfördes helt nyligen av Göteborgs symfoniker på ett slutsålt Scandinavium med en 20 meter bred filmduk.

Konserten avslutas med Beethovens sjunde symfoni. En symfoni som inte bara anses vara en höjdpunkt inom den wienklassiska musikstilen utan även en av de främsta musikaliska skapelserna genom tiderna. Just den sjunde symfonin är en genial studie i upprepning, en teknik som minimalisterna förädlade och förfinade. Här ställs alltså Beethovens symfoni mot minimalisten Philip Glass violinkonsert.

- För mig är denna konsert en av jubileumsårets absoluta höjdpunkter. Beethovens sjua, Glass violinkonsert och uruppförandet av Nordins Åkallan är en riktig smällkaramell, berättar Paul Bothén, producent för klassisk musik på Vara Konserthus. Att Nordin kommer att närvara och att världsdirigenten Nagano dirigerar är en bonus, fortsätter han.

Det är första gången som Göteborgs Symfonikernas nye chefsdirigent Kent Nagano besöker Vara Konserthus. Nagano efterträdde under hösten 2013 Gustavo Dudamel som symfonikernas förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare. Göteborgarna har gjort en dygd av att locka till sig riktigt stora dirigentnamn och Nagano är inget undantag. Kent Nagano har arbetat med flera av världens ledande orkestrar: Wiens och Berlins filharmoniker, New York Philharmonic, Chicago Symphony, Staatskapelle Dresden och Gewandhausorkestern. En viktig period i Kent Naganos karriär var hans tid som konstnärlig ledare och chefdirigent för Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, från 2000 till 2006, och han utsågs sedan till orkesterns hedersdirigent.

PROGRAM 27 FEBRUARI

J. Nordin - Åkallan
P. Glass - violinkonsert
L. Beethoven - Symfoni nr. 7

Pressmeddelande från: Vara Konserthus