Söndag 2 februari 2014

Anders Svanebo segrade i Västgötaloppet Skidor

Det blev Anders Svanebo, Stockviks SF, som tog hem segern i det 45 km långa Västgötaloppet Skidor som avgjordes i Ulricehamn under söndagen. Svanebo bildade tidigt i loppet en tättrio tillsammans med Marcus Johansson och Erik Wickström från Ulricehamns IF. Efter att Johansson tvingats släppa efter ett stavbrott på sista varvet kunde han till slut skapa en lucka till Wickström på väg in mot målgång och ta emot segerkransen från Emelie Cedervärn på upploppet.

Det blev körning direkt från start när fältet i Västgötaloppet Skidor gav sig ut på konstsnöbanan i Ulricehamn på söndagmorgonen. En tätkvartett blev snabbt en trio när Samuel Norlen, IK Stern, som stakade hela sträckan tvingades släppa täten. Anders Svanebo fick med sig de båda Ulricehamnsåkarna Marcus Johansson och Erik Wickström och trion växeldrog de första sex varven.

Marcus Johansson såg länge stark ut i åkningen men fick efter ett stavbrott i varvningen ut på sista varvet se sig ifrånåkt av Svanebo och Wickström.

– Jag kände att jag hade bra tryck i åkningen idag och hade jag inte brutet staven är jag säker på att jag kunnat utmana Anders på upploppet, sa en besviken Marcus Johansson efter målgång.

Wickström å sin sida verkar ha haft lite mer stolpe in.

– Jag kände att formen inte var den bästa idag men jag hade bättre glid än de andra och kunde leva mycket på det. Men när Anders tryckte på in mot mål hade jag inget att sätta emot, konstaterade Erik efter andraplatsen.

Anders Svenebo som även vann gårdagens fristilslopp kunde nöjt summera sin resa söder ut till Ulricehamn och Västgötaloppets vinterhelg.

– Det kändes väldigt bra idag och vi körde hårt tillsammans hela loppet. Eftersom jag framförallt satsar på de traditionella distanserna är det alltid lite svårt att veta hur det håller i ett långlopp. Idag var jag stark hela vägen och kunde avgöra innan upploppet, berättade Anders Svanebo efter segern som innebar att han kunde fylla på kassan med segerchecken på 10 000 kr.

Samuel Norlen som slutade som fyra berömde arrangörerna direkt efter målgång.

– Det är fantastiskt att få åka ett så här bra arrangerat lopp i Västsverige. Och med den vintern vi haft är det extra häftigt att ni fått till en bana med så fina förhållanden, berömde Norlen speakern Claes Persson som tackade för den uppmuntran.

I damklassen tog Karin Nilsson, IFK Umeå sin tredje raka seger i Västgötaloppet Skidor före Catharina Ramhult, Borås SK och Signe Schløer, Københanvs SK.

Bland loppets blåbär ställde det milda vädret till det en del och kön till vallaservicen längs banan växte sig stundtals lång. Det 7,5 km långa konstsnöspåret som arrangörerna fått ihop höll sig ändå bra genom loppet och bjöd på rättvisa förhållanden för alla deltagare.

Västgötaloppet Skidor som genomfördes med förskjuten vågstart var sista tävlingen under Västgötaloppets vinterhelg som i år lockade över 1 200 deltagare till Lassalyckan i Ulricehamn.

Västgötaloppet är ett av Sveriges äldsta och mest klassiska långlopp på skidor, ett mycket populärt seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan. 2014 utökas Västgötaloppet till att även omfatta terränglöpning och långlopp på mountainbike med ambitionen att bli seedningsgrundande till CykelVasan. Loppen arrangeras i Ulricehamn av Tvärreds IF, Ulricehamns IF och Äspereds IF.


Pressmeddelande från: Västgötaloppet