Torsdag 23 januari 2014

Stockholms Stadsteater spelar Marias testamente i Vara

För tredje gången kommer Stockholms stadsteater, genom ett unikt samarbete, till Vara Konserthus med en teaterföreställning. Den här gången kommer de, den 6 februari, med Marias testamente som är baserad på den kritikerrosade romanen The Testament of Mary av Colm Tóibín som även har satts upp på Broadway under samma namn. I den svenska uppsättningen spelas Maria av Pia Johansson.

Colm Tóibíns outplånliga porträtt av Maria ger en omvälvande bild av de händelser som blir grunden för Nya Testamentet. Miraklerna, korsfästelsen och Jesu uppståndelse finns med men från en moders perspektiv. Pjäsen börjar tiden efter Jesus korsfästelse då Maria tänker tillbaka på de händelser som berövade hennes son livet.

- Skildringen av Marias liv känns helt trovärdig, fylld av mänskliga bilder som man inte kan värja sig emot. Det är den vanliga människans öde i den här storslagna berättelsen, säger Hugo Hansén, som har regiserat föreställningen.

- Marias agenda är att rädda sin son, att han ska få leva. Hon märker att han är på väg ifrån henne och in i något väldigt farligt. Men det pågår en stor konspiration mot Maria den här tiden. Ingen är på hennes sida, inte ens hennes son, säger regissören Hugo Hansén.

Maria lever ensam den här tiden, Josef är inte längre i livet. De äldste och romarna övervakar hennes son som ses som en upprorsmakare och ett hot mot sitt eget folk, judarna, eftersom han säger att han är Guds son. Till och med Jesus anhängare är emot Maria, eftersom de anser att Jesus är ämnad att dö på korset.

Rollen som Maria görs av Pia Johansson som själv är troende katolik.- För mig personligen är Maria en nära syster. Därför är det underbart att hon i den här pjäsen får vara människa. Hon är en människa som mist sitt barn. Den sorgen tror jag alla som haft stora förluster och trauman i sitt liv kan känna igen sig i. Jag tänker på organisationer i Latinamerika där mödrar som förlorat sina barn har gått samman, jag tänker på alla i Syrien och alla mödrar världen runt som mister sina barn, säger Pia Johansson.

The Testament of Mary sattes upp på Broadway våren 2013, med Fiona Shaw i rollen, och Tony Award-nominerades för bästa pjäs. Colm Tóibíns roman med samma namn kommer i svensk översättning på Norstedts förlag i vinter. Colm Tóibín är en av de mest uppmärksammade författarna i Irland. Han har översatts till 30 olika språk och skriver också regelbundet för bland annat New York Review of Books. Toíbín har belönats med flera priser, bland andra Los Angeles Times Book Prize, IMPAC och Costa Book Award. Två gånger har han legat på Bookerprisets shortlist.

Pia Johansson och regissören Hugo Hansén har flera framgångsrika samarbeten bakom sig, exempelvis Petra von Kants bittra tårar som älskades av både publiken och kritikerkåren.

  • Översättning: Eric Andersson
  • Regi: Hugo Hansén
  • Scenografi och ljus: Lars Östbergh
  • Kostym: Annsofi Nyberg
  • Mask: Maria Lindstedt
  • I rollen: Pia Johansson
Pressmeddelande från: Vara Konserthus