Tisdag 21 januari 2014

Västgötaloppet satsar på deltagarrekord med 10,5 km konstsnö

Förra året genomfördes Västgötaloppet på en 6 km lång konstsnöbana och fick idel lovord från deltagarna. Toppenspår från första till sista åkare gav också bra seedningsresultat till TjejVasan och Vasaloppet. Det har gett arrangörerna blodad tand och inför årets lopp satsar man nu på att erbjuda 10,5 km konstsnöspår och gör därmed plats för fler åkare som får chansen att testa formen och seeda sig till Vasaloppet och TjejVasan.

Beskedet från tävlingsledningen är att det blir både Västgötaloppet Tjejer 21 km och Västgötaloppet Skidor 42 km när Västgötaloppets vinterhelg drar igång 1-2 februari. Efter förra årets succé då Västgötaloppet genomfördes på en 6 km lång konstsnöbana utökas nu satsningen. Inför 2014 års Västgötalopp på skidor satsar arrangörerna på att erbjuda en 10,5 km lång konstsnöslinga där loppen kommer att avgöras över två respektive fyra varv.

Investerar i ytterligare 3000 m3 konstsnö för att förlänga banan

Efter den tveksamma inledning på vintern ser arrangörerna ändå stora möjligheter och satsar nu på ännu mera konstsnö. Utöver de 6 km som redan finns på plats på Lassalyckans ordinarie konstsnöspår tar Västgötaloppet hjälp av Ulricehamns Skicenter och Lövdalens Åkeri för att producera och tranportera ytterligare 3000 m3 snö för att förlänga spåret till 10,5 km.

– Det kostar naturligtvis en hel del att tillverka och frakta ut så mycket konstsnö, men vi är övertygade om att kan vi erbjuda ännu fler åkare möjlighet att deltaga i Västgötaloppet, så är det en bra investering för framtiden, säger Västgötaloppets tävlingsledare Lennart Cedervärn

Dubbla startomgångar för söndagens lopp

För att erbjuda så många åkare som möjligt plats kommer tävlingen även i år dela upp deltagarna i söndagens långlopp i två startgrupper. Första start 9.00 för åkare med en beräknad åktid under 3 tim medan övriga tävlande startar 12.30.

– Vi räknar med att många är sugna på att testa sin form i spåret och gärna vill seeda sig inför TjejVasan och Vasaloppet och vill därför erbjuda så många som möjligt plats, säger Claes Persson, biträdande tävlingsledare.

Anmälningstak på 1200 deltagare inledningsvis

För att säkerställa att Västgötaloppet blir ett arrangemang i toppklass trots den tröga starten på vintern blir det ett anmälningstak på 1 200 deltagare i respektive lopp till dess att arrangörerna säkrat en bana på mer än 10 km konstsnö och bedömer att förhållandena tål fler. Då utökas taket till 1 600 deltagare i långloppet över 42 km..
– För oss är det oerhört viktigt att erbjuda ett långlopp med hög kvalitet, bra spårförhållande och en härlig upplevelse för dem som brinner för längdskidåkning i södra delarna av landet. Därför anpassar vi deltagarantalet efter den bana vi kan erbjuda, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

Pressmeddelande från: Västgötaloppet