Onsdag 15 januari 2014

Årets Majblomma är avslöjad

I över ett sekel har barn hjälpt barn, genom att sälja majblommor. Den välkända blommans färg varierar av tradition, och det är alltid lika roligt att avslöja årets kulör vilket skedde den 15 januari 2014 under inspirerande former, på Vättnedalsskolan i Göteborg.

Blomman avtäcktes av Majblommans ordförande och Västra Götalands läns landshövding Lars Bäckström i skolans ballongprydda matsal. Han hade sällskap av rektor Helena Kollberg, som har många års erfarenhet av att arbeta aktivt med Majblomman som ett pedagogiskt verktyg på Vättnedalsskolan i Göteborg. Majblommepengarna som skolan får har bland annat använts till skridskoåkning med alla elever där allt ingår: skridskor, inträde och mat.Det är barn som skapar majblommans färg och det brukar komma in över 5.000 förslag. En barnpanel väljer sedan ut 10 varianter som barn i hela landet får rösta på. Den blomma som får flest röster vinner.

Årets Majblomma blir den 108:e i ordningen, sedan vi startade 1907. Än en gång har vi glädjen att presentera en blomma som inte liknar någon annan. Det är en mycket kraftfull blomma som vi nu planterar och låter slå ut den 8 april, då barnen börjar sälja. Färgen är limegrön och cerise med en gul mittprick.

- Förra året samlade skolbarn runt om i Sverige in närmare 60 miljoner kronor, och i år önskar vi en ökning. Det behövs verkligen för att vi ska få möjlighet att hjälpa ännu fler barn till gemenskap med sina kamrater, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

Av Majblommans insamling går ca 80 procent till Majblommans ändamål som bland annat är att hjälpa enskilda barn med bidrag till glasögon, en cykel, sommarläger, en varm vinterjacka, fritidsaktiviteter och mycket annat som gör att barn kan vara med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Majblommans driver opinion runt kärnfrågorna som är att barn med synnedsättning ska ha rätt till glasögon och att skolan måste följa skollagen och inte ta ut dolda avgifter.Pressmeddelande från: Majblomman