Tisdag 14 januari 2014

Volkswagen presenterar konceptbilen Beetle Dune

Konceptbilen Beetle Dune är en potentiell Cross-version av bilikonen Beetle. Högre markfrigång, terrängattribut, specialanpassad design och skidhållare bak är några detaljer som utmärker Beetle Dune.

Beetle är ett verkligt fenomen – både som coupé och cabriolet – var den än dyker upp i världen. Beetle sätter lite extra färg på tillvaron och folk blir glada när de ser den. Nu presenterar Volkswagen en ny version av denna designikon: Det är världspremiär för Beetle Dune, en Beetle med en bred, tuff och hårdhudad offroad-look. En bil som skiljer sig från mängden. Beetle Dune premiärvisas vid den internationella bilsalongen ”North American International Auto Show” (NAIAS) i Detroit, 13-26 januari.

Konceptbil i serieutförande. Beetle Dune är en konceptbil, åtminstone än så länge. Men allt som rör den här bilen är fullt möjligt – praktiskt taget en serieversion med andra ord. Dune – namnet, den 50 mm höjda karossen, de 19” stora hjulen och offroad-looken för tankarna tillbaka på de VW-buggies som intog stränderna och sanddynorna en gång i tiden. På sommaren kan man sätta sina skidor för sandboarding på bakluckan – tack vare den smarta fästmekanismen på bakpartiet och bakspoilern sitter de säkert på plats.

Beetle Dune passar utmärkt även för vintersport under den kalla tiden av året. Formgivarna har låtit spänna fast ett par skidor på bakpartiet på denna Beetle, precis som på den legendariska ”Folkabubblan” från förr och den luftkylda sportbilen från Porsche.

Beetle Dune har en 210 hk stark turboladdad och direktinsprutad bensinmotor som är kopplad till en 6-stegad DSG-växellåda. Den förbrukar 10,2 l/100 km i stadstrafik och 8,1 l/100 km på landsväg.

Med Beetle Dune, återvänder Volkswagen till en idé som föddes i januari år 2000 då New Beetle Dune presenterades i Los Angeles. Medan den konceptbil som då stod i montern var mer science fiction-inspirerad, speciellt när det gäller interiören och takstrukturen, är den Dune som Volkswagen nu avtäcker 14 år senare mer realistisk och mycket närmare ett serieutförande.

Kan snart bli verklighet. En sak är säker: om besökarna och den internationella pressen på bilsalongen i Detroit gör tummen upp för Beetle Dune, lär den snart dyka upp på gatan runt om i världen. En bil som skiljer sig från mängden gör folk glada när de ser den. Det låter som en bil med kultstatus. Och det är precis vad det är.

Pressmeddelande från: Volkswagen