Tisdag 31 december 2013

Nyårsfirande på torget i Götene

Så har det då återigen passerat ett år, det gamla ligger nu bakom och ett nytt står för dörren med allt vad det kommer att innebära. För att påbörja nyårsfirandet så hade det på nyårsaftons eftermiddag samlats fullt av folk på Stora Torget i Götene för att se på fyrverkeriet och lyssna till nyårstalet av Kommunstyrelsens ordförande Åsa Karlsson.Även om det var några plusgrader så var det en bitande vind på torget när alla stod och väntade på att talet skulle komma igång, och upphissad i en skylift höll sen Åsa sitt nyårstal som avslutades med ett rungande Gott Nytt År från alla församlade. Därefter bjöds man på ett rejält nyårsfyrverkeri som knappast någon kan vara missnöjd med.

Anledningen till att man har valt att lägga Götenes nyårsfirande så tidigt på dagen beror på att den tidpunkten (16.00) är nog en tid de flesta kan komma loss och vara med före man startar sitt eget nyårsfirande.

Åsa Karlssons nyårstal


Välkommen kära kommuninvånare och välkommen alla tillresta gäster.

Ett år har gått sedan förra nyår, tiden går fort och mycket har hänt sen sist. För en del så har året varit positivt och för andra kanske negativt.

Jag vill knyta an där förra årets talare slutade. Han sa: Götene kommun består av er - Ni är viktiga var och en - Du är viktig!

Det vill jag också säga, framförallt är Du som kommunmedborgare viktig. Det är du som skapar vårt samhälle och vår Kommun.

Det är för Er som vi i kommunala organisationen finns till. Te x är undersköterskan viktig som ger våra äldre möjlighet att bo hemma i sin trygga miljö eller för de som bor på särskilt boende, som får en livskvalitet innan man får sluta sina dagar. Viktiga är alla lärare som bygger våra barns framtid från tidig förskola till senare år i grundskolan.

Att få uppleva när ett barn lyckats i sitt eget lärande är naturligtvis en fantastisk känsla. Även den administrativa personalen samt personalen inom de tekniska verksamheterna och räddningstjänsten är viktiga för att vårt samhälle skall fungera.

Vi har ett rikt kulturliv och fritidsutbud i vår kommun; både kommunalt och i annan regi. I Centrumhuset har vi en bio i toppklass, med sköna stolar, filmer som visas tidigt och program via digitala nätet med visningar senast från London. Detta sköts med ideella insatser. Jag får rikta ett stort Tack till Er. Mångfaldsveckan är ytterligare prov på duktiga krafter i vår kommun. Där te x Solstrålarna visade smakprov på sin föreställning. Flera aktörer ställde upp för att få ett gediget program under denna veckan. Second Hand har firat 20 år och hade flera uppträdande med bl a Triple and Touch.

Nya Skateparken, som ligger mellan simhallen och fotbollsplan invigdes i augusti. En skatepark som samlar barn och ungdomar i samma anläggning. Det gör också att Västerbyområdet blir ett fritidsområde med ett rikt utbud. Vi får heller inte glömma våra föreningar. Vad vore en Kommun utan ett rikt föreningsliv. Ni gör ett otroligt arbete för vår bygd. Tack till Er alla som bidrar till detta, så att alla åldrar får möjlighet att utöva sina fritidsintressen.

Under året har det varit många positiva och trevliga händelser och här kommer ett axplock:

Vackra Sörboleden i Lundsbrunn har blivit renoverad och fått ökad tillgängligheten så man kan ta sig med rullstol och rullator. Pilgrimsleder finns på flera ställen i kommunen.

Vårrundan som i år firade 10 år, som gör så att hela vår bygd blommar upp och våra konstnärer och andra aktörer får visa upp sina verksamheter.

Lekplatsen på Solbacken invigdes i början av sommaren och det kan vi konstatera att det blivit en lyckad mötesplats för alla åldrar. Vi har haft besök av inga mindre än Kungaparet, de besökte Dafgårds i Källby. Källby Gårds elever förgyllde dagen med sång och bjöd på nybakade kanelbullar från Dafgårds nya bageri. Seniordagen som också firat 10 års jubileum i år är ett välbesökt forum för våra äldre. På kommunfullmäktiges sista sammanträde i december uppvaktades kommuninvånare som tagit någon form av mästartitel.

I Hällekis har vi satsat under åren, både i kommunal regi eller i samverkan med andra aktörer. Idrottshallen i Hällekis, som kommer att invigas i början på året.

Ny förskola är byggd i anslutning till äldreomsorgens lokaler. Där mötet mellan ung och gammal ger samtliga en kvalitet i livet.

I Götene har vi färdigställt ett nytt centralt trygghetsboende. Gamla Melonen har döpts om till Heldesborg eftersom det är byggt på gamla Helde. Trygghetsboende är en boendeform som är intrigerad med gemensamhetslokaler och tillgång till personal. Gemensamhetslokalen är också en träffpunkt för alla pensionärer och där bedrivs mycket förebyggande verksamheter, vilket är bra för våra äldre i samhället. Träffpunkter finns på fler ställen i kommunen.

Götene kommun är en riktig företagarkommun, med många företag både inom tillverkning, service och handel. Vi har många företag som är framgångrika och stora i sitt slag. Flera företag expanderar och vi har många nyföretagare.

Det senare såg vi på den nyföretagarmässa som anordnandes av näringslivsföreningen. Det finns ett gott samarbetsklimat mellan näringsliv och kommun, det har visats på flera olika rankingresultat, där resultatet har varit positivt under flera år. Näringslivet har också ett gott samarbete med skolan och praoverksamheten presenteras på yrkeslivsmässan, som för övrigt firade 10 år i år.
Som ni kanske märkt är det många av våra verksamheter som pågått i många år, alltså firat 10 årsjubileum.

Nu skall vi rikta blickarna framåt och titta in i 2014 och jag vill då börja med att säga att jag ser positivt på framtiden.

Vår budget är lagd utifrån det bästa för er kommuninvånare. Inom äldreomsorgen öppnas en ny avdelning på Götene äldrecentrum, där fler äldre får möjlighet till ett tryggt boende.

Fortsatt lördagsöppet på biblioteket, detta för att tillgängligheten skall komma fler till del. Mer pengar till förskolan och skolan. Det skall synas i gruppernas storlek och det skall tillskapas resurser så att våra elever skall kunna nå målen. Vi börjar en ombyggnad av en gemensam 7-9 skola på Fornängsskolan och en förprojektering av Hällekis skola. Det planeras för nya sjönära tomter i Källby, etapp tre i Nordskog. Naturligtvis skall vi fortsätta att ha ett gott samarbete med vårt näringsliv.

Avslutningsvis har jag några önskningar inför 2014; och det är att vi får fred på jorden, vi ska minska på orättvisorna och att vi alla får vara friska. Jag sänder även en hälsning till de som inte finns ibland oss idag. Ni finns alltid i våra hjärtan.

Till sist vill jag nu önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och jag föreslår att vi traditionsenligt förenar oss gemensamt och önskar varandra ett Gott Nytt År.

Jag räknar till tre, så utbrister vi tillsammans: Gott Nytt År. Ett, två, tre, Gott Nytt År!"