Tisdag 31 december 2013


photo credit: Albin Olsson - Creative Commons License - Källa: WIKIMEDIA

Gott nytt supervalår! - Debattartikel från Monica Green

Nu har vi lagt 2013 bakom oss och nu väntar ett spännande supervalår.

Europaparlamentsvalet den 25 maj blir spännande och vi måste se till så att det blir fler sossar i Europa. Det måste råda ordning och reda på arbetsmarknaden. EU:s fria rörlighet för människor är mycket positiv och ska garantera alla en trygghet på jobbet. De villkor och rättigheter som svenska arbetare kämpat sig till ska självklart gälla för alla som jobbar i Sverige. Vi ska inte vara en lågprismarknad för arbetskraft där oseriösa företag kan utnyttja människor.

14 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Efter åtta år med borgerligt styre och ökade klyftor jobbar vi socialdemokrater för att byta ut en trött moderatledd regering som bara vill sänka skatten och privatisera.

Vi går till val på en politik som sätter jobben och skolan först och som ökar kvaliteten i välfärden.

Får vi väljarnas förtroende i valet siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar i en ökad global konkurrens, med fler äldre, sjunkande skolresultat och en klimatutmaning som måste tas på allvar genom politisk handling.

Vi är beredda att ta ansvar för Sverige - även i ett svårt parlamentariskt läge. Sveriges framtidsutmaningar kommer att kräva politiska företrädare som kan lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt.

Den svenska skolan behöver stärkas i grunden. För att vända utvecklingen i skolan krävs större investeringar, mindre klasser och fler lärare med bättre villkor. Vi behöver inte fler skattesänkningar, dåligt genomarbetade förslag och ökad skolbyråkrati.

Arbetslösheten, speciellt bland unga, är fortsatt mycket hög och det krävs en ny politik för att ändra den utvecklingen. Vi går till val på en 90-dagarsgaranti som innebär att ingen ungdom ska gå arbetslös längre än 90 dagar. I stället ska våra unga få jobb, utbildning eller praktik. Det behövs en aktiv näringspolitik för att skapa nya jobb. Vi vill också stoppa det resursslöseri som Fas 3 innebär. Jobbpolitiken måste helt enkelt bli seriösare och hänga samman med utbildningssatsningar och ett aktiv näringspolitik för att skapa nya jobb.
Det finns många utmaningar.
2014 blir intensiv och spännande! Vi socialdemokrater kommer arbeta tillsammans för ett regeringsskifte så att vi får en socialdemokratiskt ledd regering som prioriterar jobb och utbildning.

/Monica Green