Måndag 23 december 2013

Selfies och matbilder irriterar mest i sociala medier

Gärna snöiga landskap och mys framför granen – men skippa bilden på sillen och skinkan. Det är det svenska receptet för en fröjdefull jul i sociala medier. En ny undersökning visar att matbilder är det som är mest svårsmält för svenskar i sociala medieflödet. I våra grannländer är det istället selfies som väcker mest irritation.

Totalt 3170 personer, varav 1001 svenskar, deltog i undersökningen om mobilfotograferingsvanor som Nokia presenterar idag. Undersökningen genomfördes i Sverige, Danmark och Norge via opinionsinstitutet Novus. Resultaten visar att svenskarna är flitigast i Skandinavien på att dela med sig av sina mobilbilder i sociala medier som Instagram och Facebook. Drygt en av fem svenskar med smartphone, 21 procent, delar sina mobilbilder minst någon gång i veckan. Motsvarande siffra för norrmän och danskar är 13 respektive 10 procent.

- I takt med att kamerorna i våra smartphones blivit allt mer avancerade så har även mängden bilder som vi tar och vill dela med oss av ökat. Sverige ligger långt fram i användningen av smartphones och sociala medier, vilket även slår igenom inför en av årets mest fotograferade helger, säger Edvard Bergström, kommunikationschef på Nokia i Skandinavien.

Matbilder mer lättsmält i Norrland – fest funkar i Stockholm

Det som irriterar svenskar mest i sociala medieflödet är bilder på det vi stoppar i oss. Varannan svensk med smartphone anger matbilder som irriterande i flödet, följt av självporträtt, så kallade selfies. I Norge och Danmark är det istället det senare som toppar listan. Träningsbilder är något som våra grannar också stör sig mer på – 41 procent av norrmännen och danskarna snörper på munnen mest åt hurtiga foton, medan motsvarande siffra för svenskarna är 30 procent.

Det finns även stora regionala skillnader när det gäller typ av bilder som man helst inte vill se i sociala medier. I Norrland går matbilder hem i stugorna i betydligt högre grad än i resten av landet, medan partybilder är bland det mest populära när stockholmarna får säga sitt.

Pressmeddelande från: Nokia