Torsdag 19 december 2013

Dubbel glädje för Saab och Linköping

- Att både svenska försvaret och Brasilien lägger order på Gripen är ett dubbelt glädjebesked på samma dag. Detta är den viktigaste händelsen för flygindustrin i Linköping på årtionden, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande i LInköping.

Tidigare under onsdagen kom svenska försvarets order på att uppgradera 60 Gripen till version E, värd 16 miljarder kronor.

- Det är mycket betydelsefullt för Linköping, där flygindustrin har en så stark ställning. Det är en framgång för JAS-projektet och tryggar utvecklingen av flygkunnandet på Saab, säger Paul Lindvall (M).

Arbetet med att uppgradera de 60 Gripenplanen kommer huvudsakligen att ske i Linköping under åren 2013–2026. Vid Saab i Linköping arbetar cirka 4500 anställda, men flerdubbelt fler arbetar i flygrelaterade företag. En kartläggning av Linköpings kommuns näringslivsbolag visar att flygklustret i Linköping sysselsätter cirka 15 000 personer.

Senare på kvällen bekräftade Brasiliens försvarsminister i en tevesänd presskonferens att landet köper 36 Gripen til ett värde av cirka 31 miljarder kronor.

- Det är ju väldigt glädjande att Brasiliens försvarsminister går ut och säger att landet väljer Gripen. Det är en stor exportframgång. Samtidigt är vi medvetna om att det nu vidtar förhandlingar om köpet, så därför är vi lite försiktiga med att fira stort, säger Paul Lindvall (M).

Pressmeddelande från: Linköpings kommun