Måndag 16 december 2013

Stora störningar att vänta på Kinnekullebanan

Trafikverket har beslutat att tidigarelägga underhållsarbeten på bl.a. Kinnekullebanan för att tågen skall kunna hålla samma hastigheter som tidigare. Kinnekullebanan är den av de olika banorna som skall åtgärds som kommer att drabbas hårdast och det verkar bli stora störningar i tågtrafiken en lång tid framöver.

Beslutet fattades på måndagen och träder i kraft omgående och får följande konsekvenser på grund av sänkta hastigheter i tågtrafiken på Kinnekullebanan:

  • Tåg ersätts med buss på hela sträckan Örebro-Gårdsjö-Lidköping och omvänt.
  • På sträckan Lidköping-Herrljunga kommer tågtrafiken gå med beräknade förseningar på 5-10 min.
  • Direkttågen som normalt trafikerar sträckan Mariestad-Göteborg-Mariestad, kommer istället att gå Lidköping-Göteborg-Lidköping.
  • Buss ersätter direkttåget för kunder som skulle åkt från Mariestad, Hällekis och Källby hela sträckan till Göteborg.
  • I andra riktningen går direkttåget Göteborg-Lidköping och ersätts med buss på sträckan Lidköping-Källby-Hällekis-Mariestad.
Västtrafik uppmanar sina kunder att hålla koll på Västtrafiks webbplats för den senaste informationen. Informatörer kommer att finnas på plats på utvalda stationer utmed Kinnekullebanan.

För Kinnekullebanans del kommer man att byta av sliprar, reglera spårskarvar och göra förbättringar av banans underbyggnad. Beräknad kostnad 50-60 mkr.

Trafikverket har meddelat att underhållsarbetet kommer att inledas så snart väderleken tillåter och kommer att vara klara någon gång under det kommande året.

Ur pressmeddelande från: Västtrafik och Trafikverket