Fredag 13 december 2013

Hundraårig raritet invigd på Flygvapenmuseum

Världens kanske första amfibieflygplan, en Donnet-Lévêque, har invigts på Flygvapenmuseum i Linköping. Vid invigningsceremonin av det nyligen restaurerade flygplanet fick personerna bakom restaureringen ta emot Statens försvarshistoriska museers förtjänstmedalj.

På tisdagen invigdes den nyligen restaurerade Donnet-Lévêque, i folkmun kallad Flygfisken, på Flygvapenmuseum. Flygplanet, som är det enda i sitt slag, förvärvades till de svenska flygstridskrafterna för hundra år sedan och användes under utbildning i sjöflygning vid sjön Roxen, utanför Linköping. Flygfisken tros har varit det första amfibieflygplanet i världen, vilket innebar att piloten kunde starta på hjulen, veva upp dem under flygningen och landa på vatten.

Sedan 2009 har en grupp inom Svensk flyghistorisk förening restaurerat Flygfisken för att visas på Flygvapenmuseum. Där finns den nu till beskådan bland de andra pionjärflygplanen i museets basutställning.

Vid invigningsceremonin den 10 december tilldelades restaureringsgruppens medlemmar Statens försvarshistoriska museers medalj i silver för sina insatser. Gruppen har sedan slutet av 1960-talet på frivillig bas arbetat med flera avancerade restaurerings- och rekonstruktionsprojekt för museets räkning.

Pressmeddelande från: Flygvapenmuseum