Fredag 13 december 2013

Sveriges enklaste kommunwebb

Den 13 december lanserar Lidköpings kommun ny webbplats. En av många nyheter på lidkoping.se är att innehållet till viss del styrs av besökaren. Populära sidor, tjänster och sökningar exponeras på startsidan med hjälp av realtidsstatistik.

Kunden styr vad som ska synas. Exempelvis visas matsedlar högst upp på startsidan vid de tidpunkter på dygnet då flest besökare är inne och letar efter dagens skolmat på lidkoping.se.

En nedbantning från 5000 till cirka 600 sidor tillsammans med en ny förbättrad sökmotor ska göra lidkoping.se till Sveriges enklaste kommunwebb. Innehållet på den nya webben är baserat på webbplatsundersökningar och besökarstatistik. Webbplatsen är högupplöst och anpassad för mobil, läsplatta och dator.

- Vår ambition och målsättning är att lidkoping.se ska ligga i framkant vad gäller sökbarhet, tillgänglighet och teknik. Våra webbredaktörer och webbyrå har de senaste sju månaderna gjort ett fantastiskt jobb med den nya webben. Det finns fortfarande en del svåra ord och långa meningar kvar men vi är en bra bit på väg mot att bli Sveriges enklaste kommunwebb. Vi har lyssnat på våra besökare och lyft fram det innehåll som varit svårt att hitta. Bland annat har vi förbättrat möjligheten att söka fram kontaktpersoner. En webb blir aldrig färdig men i denna version får vi en mer användarstyrd kundservice på nätet. Det finns ingen anledning att uppdatera webbsidor eller utveckla tjänster som ingen förstår eller efterfrågar, säger projektledare Christer Erngren.

Den nya webbplatsen är skräddarsydd och utvecklad i enlighet med öppen källkod. Det ger Lidköpings kommun flexibilitet, oberoende och inga licenskostnader.

- Vi byter till världens mest använda webbplattform, WordPress, och går därmed också över till så kallad öppen källkod. Bytet innebär att vi på sikt kan lägga pengar på utveckling i stället för på licenser vilket självklart gynnar våra kunder. Vi har tillsammans med vår webbyrå lagt mycket tid och resurser på att utveckla en bra sökmotor. Nu ska även den del av befolkningen som inte jobbar i en kommun hitta rätt på lidkoping.se, säger Christer Erngren.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun