Tisdag 10 december 2013

Britter julkryssar till Göteborg

När Saga Sapphire lade till i Göteborgs Hamn i morse var hon det första av tre brittska kryssningsfartyg som anlöper Göteborg under december. Saga Sapphire, Aurora (15 december) och Queen Elisabeth (19 december) ser till att 5 000 brittiska turister får ta del av den göteborgska julstämningen.

Passagerarna ombord på fartygen tillbringar ett dagstopp i Göteborg, och tar för sig av allt vad Göteborgsregionen i allmänhet och Julstaden Göteborg i synnerhet har att erbjuda.

— Det känns bra att kunna bidra till att Göteborgs näringsidkare får hit 5 000 besökare som spenderar kapital på alltifrån shopping till mat och dryck. Besökare som kanske inte skulle kommit hit om det inte varit för julkryssningarna, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB.

Liseberg är naturligtvis ett givet utflyktsmål för många. Även julmarknaden på Tjolöholms Slott lockar många kryssningspassagerare, liksom ljusshowen på Götaplatsen, den sjungande julgranen på Drottningtorget och mycket annat. Samtliga kryssningsfartyg som besöker Göteborgs Hamn i år får dessutom skönsång och extra julstämning ombord i form av Göteborgs Lucia med tillhörande tärnor.

— Engelsmännen, precis som göteborgarna, är ju ganska så vädertåliga och hanterar vintervädret med jämnmod. Dessutom har vi via guider och turistbyrå fått höra att de uppskattar den korta resan hit, som ju är en fördel vid den här tiden på året när man inte direkt kan ligga på soldäck, säger Anica Stenberg, projektledare på Göteborg & Co.

Göteborgs Hamn är isfri året om, vilket skapar möjligheter att förlänga den ordinarie kryssningssäsongen (som sträcker sig mellan mars och oktober). Samarbetet när det gäller marknadsföring, kundbesök hos rederier och gemensam monter på kryssningsmässor tillsammans med Göteborg & Co, är också en faktor som spelat roll, såväl för kryssningstrafiken till Göteborg i stort som för julanlöpen, som i år alltså uteslutande kommer från Storbritannien.

Pressmeddelande från: Göteborgs Hamn