Måndag 9 december 2013

Nyheter i tågtrafiken 15 december

I samband med tidtabellskiftet den 15 december sker stora förändringar i tågtrafiken i Västsverige. Resandet med Västtrafiks tåg har ökat med 15 procent under året och för att ta hand om alla nya resenärer blir det flera nya avgångar.

I pendeltågstrafiken blir det nya avgångstider för Alingsås- och Kungsbackapendeln som en följd av Trafikverkets tågplan för 2014. Det innebär att Alingsåspendeln kommer att avgå fem minuter tidigare från Göteborg och fem minuter senare från Alingsås jämfört med tidigare. Avgångstiderna för Kungsbackapendeln justeras så att tågen lämnar Kungsbacka fyra minuter senare än idag. Alependeln får två nya tidiga helgturer från Göteborg (05.20) och Älvängen (05.58).

Den nya tidtabellen leder till långa bytestider till buss för vissa resenärer. Det gäller främst ett antal busslinjer utmed Alingsåspendeln. I slutet av januari nästa år sker en justering till mer normala bytestider.

– Vi har fokuserat på att ta fram en så bra lösning som möjligt som också håller över tid, vilket var praktiskt möjligt först i januari. Vi hoppas att våra resenärer har överseende med något längre bytestider under de här veckorna, säger Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik.

De två extrainsatta pendeltågsturerna till Floda blir kvar men får nya avgångstider (16.20 och 17.30) och kommer efter 15 december inte göra uppehåll i Sävenäs, Partille och Jonsered.

Bättre pendlingsmöjligheter

En glädjande nyhet för tågpendlare från Säffle och Åmål är att ett nytt morgontåg som går direkt till Göteborg utan byte och är framme kl 7.15. Den nya avgången från Säffle kl 05.30 ökar också utbudet från Trollhättan där det idag ofta är ont om sittplatser på morgontågen.

– Vi vet att det här är en efterlängtad förstärkning av tågtrafiken i Dalsland och det känns bra att kunna erbjuda våra kunder fler resmöjligheter, säger Andreas Almquist.

Västtrafik kommer även att köra med längre tåg på Bohusbanan för att öka antalet sittplatser och det blir en ny avgång från Göteborg till Uddevalla/Strömstad kl 16.50.

För pendlare från Falköping och Skövde återkommer det uppskattade direkttåget från Göteborg kl 17.00. Tågen från Göteborg mot Töreboda/Nässjö får samtidigt ändrade avgångstider och i vissa fall något längre restider till följd av trängseln på Västra stambanan. Kinnekullebanan får fler turer till Göteborg på helgerna men minskat utbud mellan Mariestad och Hallsberg, där buss 512 delvis ersätter.

För att klara anslutningarna i Herrljunga kommer några tågavgångar från Borås inte längre göra uppehåll i Torpåkra och Mollaryd. Mellan Göteborg och Borås minskas utbudet med ett tåg i vardera riktning. Även mellan Borås och Varberg blir det förändrat utbud och där dras sista avgången från Borås in på grund av lågt resande.

På Västtrafiks hemsida kan du hitta alla förändringar i trafiken uppdelade per område. Det går också att söka information i Västtrafiks reseplanerare.

Pressmeddelande från: Västtrafik