Måndag 9 december 2013

Nu finns ”Samlaren” även på Hemköp i Lidköping

Renhållningen på Lidköpings kommun fortsätter att förenkla insamlingen av farligt avfall. Nu finns Samlaren även i Polluxhuset utanför Hemköp i centrala Lidköping.

Samlaren är en behållare där du kan lämna batterier, ljuskällor (glödlampor och olika sorters lågenergilampor) och småelektronik som till exempel eltandborste, mobiltelefon och rakapparat. Samlaren finns sedan tidigare på Coop Extra, Ica Kvantum Hjertberg och Ica Supermarket Margretelund.

- Tanken med Samlaren i butikerna är att göra det enklare att bli av med farligt avfall. Vi planerar för att Samlaren snart även ska finnas i butiker på landsbygden i Lidköpings kommun, säger renhållningschef Jan Westin.

Hålen i Samlaren är tio centimeter i diameter. Farligt avfall som inte får plats i Samlaren lämnas som tidigare på Kartåsens avfallsanläggning.

- Det är viktigt för naturen att vi hjälps åt att samla in allt farligt avfall. Det är ett av målen i vår avfallsplan att minska farligheten i avfallet, säger Jan Westin.

Just nu pågår även ett arbete för att utreda vad vi ska ha för system för insamling av hushållsavfall i framtiden. Syftet är att öka återvinningen av avfall.

- Vi är i inledningsfasen och håller på att utbilda politiker och tjänstemän i vad det finns för olika insamlingssystem i andra kommuner. Vi tittar till exempel på olika system för fastighetsnära insamling, som innebär att hushållen sorterar olika typer av avfall separat, till exempel matavfall och förpackningar. Tanken är att Renhållningen hämtar allt hemma vid hushållen. Det är många kommuner som har sådana system. Politikerna ska senare fatta beslut om hur vi ska göra i Lidköping, säger Jan Westin.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun