Torsdag 5 december 2013

Topplistan - vanligaste julfarorna för katten

Julblommor, levande ljus, pynt i granen och paketsnören hör julen till. Men som kattägare får du tänka lite extra på vad det kan innebära för en nyfiken fyrfota familjemedlem så att både djur och människa får njuta av en fridfull jul.

För katten är julen med glitter, gran, prassligt papper och krusiga snören spännade. Men risken ökar också för att katten tuggar i sig olämpliga saker som kanske fastnar i svalget eller magen och orsakar skador på tarmarna.

- Jag slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Förutom paketsnören nämner hon garntrådar, påsklämmor, kattleksaker och nötter som exempel.

Topplistan

  1. Julväxter och liljor– katten smakar gärna på välluktande växter. Flera är giftiga för katten och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge livshotande njurskador. Se hela listan på agria.se Andra giftiga julväxter.
  2. Paketsnören och glitter - om katten tuggar i sig snören kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen. Det krävs kirurgi och normalt måste tarm tas bort men det är inte alltid katten klarar sig. Lek gärna med katten men ta bort alla snören när du inte har uppsikt.
  3. Glykol – den söta glykolen kan vara frestande att smaka. Om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt
  4. Levande ljus – en svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ.
  5. Julgran och granvatten - katten kanske gärna klättrar i granen – se till att den är säkert fast och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.

Ordna en lugn och säker jul för katten

En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.

Under julen kan det vara svårare att hitta en öppen klinik. Om du reser i jul så kolla telefonnummer och öppettider till veterinärkliniker dit du ska. Lämnar du katten hemma så behöver den tillsyn minst två gånger per dag.

– Om något händer kan ett kvalificerat råd per telefon kan hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård eller vad du kan göra själv, säger Lotta och tipsar om Agrias Telefonveterinär som nås på 0900-100 51 61 och svarar på joursamtal fram till 24 både vardag och helg.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring