Torsdag 5 december 2013

Följ stormvindarna med hjälp av Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst

Stormlågtrycket Sven med förväntade stormvindar har dragit in över Sverige. Följ utvecklingen med Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst, ViVa, som ger dig tillgång till uppgifter om väder och vind från 90 olika platser utefter kusten i realtid.

Sjöfartsverket har tillgång till 90 väderstationer runt Sveriges kust. Mätstationerna ger bland annat information om vindstyrka, vindriktning, vattenström, sikt och vattennivå. Genom att använda Sjöfartsverkets ViVa-tjänst kan alla som är på väg ut, eller redan befinner sig till sjöss, i förväg ta reda på hur förutsättningarna ser ut på olika platser längs en planerad rutt.

Det senaste året har nio nya ViVa-stationer tillkommit. Skötkobben, Lagnögrund och Värmdö/Garpen ska öka säkerheten för sjötrafiken in till Stockholm. Stationerna Ringhals på västkusten, Barsebäck på sydkusten, Forsmark på upplandskusten och Oskarshamn har tillkommit efter att Sjöfartsverkets skrivit avtal med kärnkraftverken. Dessutom har en station placerats ut vid Renöragrund utanför Piteå.

Viva-systemet kom till för att stödja Sjöfartsverkets lotsar och öka säkerheten i samband med lotsning av fartyg.

ViVa finns både som webbtjänst och som app till smartphones/surfplattor.

ViVa till Iphone/Ipad: http://bit.ly/19iHoxm

ViVa för Anroid: http://bit.ly/1bi57km

ViVa för Windows Mobile: http://bit.ly/1bJDEe0

ViVa på webben: http://vivakarta.sjofartsverket.se/

Pressmeddelande från: Sjöfartsverket