Tisdag 3 december 2013

Så ser våra julkortsvanor ut!

Högsäsong för julkort – men hur många skickar vi? Och hur många får vi? Vi i Villas nya undersökning villapanelen har kartlagt våra julkortsvanor.

Hur står det till med den gamla seden att skicka ett kort med en julhälsning till släkt, vänner och bekanta? Är den på väg bort helt och hållet eller är den hårt utmanad av den elektroniska världen?

Det visar sig att traditionen lever stark bland svenska villaägare.

-Jag skulle nog gissat att de flesta börjat skicka julhälsningar över mejl eller SMS men det visade sig vara helt fel, säger Camilla von Otter som är chefredaktör för Vi i Villa. Hela 81 procent skickar fortfarande julkort med post.

Så skickar vi julkorten:

1. Post 81,7 %
2. Mail 32,5 %
3. SMS 23,5 %
4. Facebook 17,4 %
5. MMS 11,4 %
6. Lämnar över personligen (träskopost) 5,6 %
7. Instagram 1,7 %
8. App 0,5 %

Det vanligaste sättet bland dem som uppgett att de använder ytterligare andra metoder var att helt enkelt ringa och önska god jul.

Men hur många julkort skickar vi? Sexton procent av de tillfrågade svarade att de över huvud taget inte skickade några julkort. Men bland de övriga skickades det en hel del. Hela 17,5 procent uppgav till exempel att de skickade fler än 25 stycken medan bara 10,9 procent sänder fem eller färre julkort. Majoriteten skickar någonstans mellan fem och tjugo julkort.

Om vi är så flitiga att skicka julkort, får vi då några tillbaka? Jodå, bara 1,8 procent uppgav att de inte får några julkort alls medan det annars är ganska vanligt att få fler än 25 (10,7%). Det vanligaste är dock att få mellan fem och tjugo stycken, alltså ungefär lika många som majoriteten skickade.

-Det här är en fin gammal tradition som alltså i högsta grad lever och har hälsan, säger Camilla von Otter. När jag hade småbarn var vi duktiga på att göra egna julkort – men nu blir det nog mest SMS för mina egna julhälsningar.

Pressmeddelande från: Vi i Villa