Tisdag 3 december 2013


”Jag har tränat för guld men det är svårt att förstå att jag vann i år. Trodde inte det skulle gå så bra. Jag har haft lite tur då Johannes Marlow som regerande världsmästare inte presterade på topp i alla grenar och så hård är konkurrensen. Jag är så glad, jag vet inte vad jag ska säga," konstaterar Jonas von Essen – världens bästa minne. - Foto: Idriz Zogaj

Världens bästa minne är svenskt!

Det blev Jonas ”Esset” von Essen från Sverige (Skövde), som tog hem guldet när VM i Minne avgjordes i London i helgen. Supersvensken Jonas, som debuterade så sent som 2012 genom att promenera hem titeln Sveriges bästa minne, är bara ett år senare bäst i världen genom att få den högsta poängen någon fått i ett minnes-VM. Sverige lyckades även försvara sitt silver som team från 2012 och Marwin Wallonius, näst bäste svensk knep individuellt brons genom att memorera 360 siffror på fem minuter.

Sverige försvarar silver från 2012

Svenska minneslandslaget lyckades försvara sitt silver i en mycket jämn kamp mot Tyskland, som även i år var en för tuff match. I och med silvret kommer dock Sverige före länder som Kina, Indien, Filippinerna, Mongoliet och USA. Ja, t o m före England som är landet där sporten grundades och som har överlägset flest världsmästare.

”Jag var lite orolig för några nationer men vi höll! Mycket tack vare Marwins starka avslutning när han lade en hel kortlek på minnet på 39 sekunder. Sverige tillhör de bästa i världen och det är underbart,” säger en mycket glad förbundskapten Idriz ”Minnet” Zogaj.

Det regnade medaljer över Sverige

Förutom silver för Sverige regnade det individuella medaljer över Jonas von Essen. Världens bästa minne tog hem inte mindre än fyra guldmedaljer i de individuella grenarna, plus två silver och två brons. Marwin Wallonius placerade sig 8:a totalt och tog brons genom att tangera det svenska rekordet och memorera 360 siffror på 5 minuter.

”Det som gör Sverige så bra är enkelt – superduon med Jonas von Essen och den mycket talangfulle Marwin Wallonius. Marwin är en riktig talang men har hamnat lite i skuggan av sin lagkamrat Jonas just nu. Men han är på stadig uppgång, så vi är säkra på att få se ännu bättre resultat så småningom,” tillägger Idriz Zogaj.

För de övriga deltagarna i minneslandslaget gick det också över förväntan. Karolina Dahl som gjorde debut memorerade hela 157 abstrakta bilder och Emma Anderson tog flera personliga rekord, båda i juniorklassen. Adriana Bergström-Zogaj lyckades sätta hela 150 binära tal i rätt ordning på 30 minuter. Inte illa för elvaåringen som tävlade i barnklassen.


Tony Buzan (grundare av minnessporten), Adriana Bergström-Zogaj, Idriz Zogaj, Marwin Wallonius, Karolina Dahl, Joachim Andersson, Emma Andersson och sittande – Världens bästa minne – Jonas von Essen - Foto: Svenska Minnesförbundet

Världens bästa minne är svenskt

Det är svårt att förstå hur någon som inte visste hur man tävlar i minne sommaren 2012 knappt ett och ett halvt år senare är bäst i världen. Men så pratar vi inte om vem som helst, vi pratar om Jonas von Essen – eller ”Esset” som han numera går under i folkmun. För ett bättre ess i svenska minneslandslaget och ambassadör för sporten än Jonas är svårt att hitta.

Ja, vad ska man säga om Jonas, killen som lägger 3.840 binära tal (0111010110...) på minnet på 30 minuter. Jonas klättrar även på världsrankinglistan och är nu världens näst högst rankade minne genom tiderna.


Pressmeddelande från: Svenska Minnesförbundet