Torsdag 28 november 2013

En av fyra varit med om incident med levande ljus

December är juletid, med adventsljusstakar och julstjärnor, men också den månad då flest personer omkommer i bränder. En undersökning från If visar att en av fyra tillfrågade har varit med om en incident med levande ljus.

På söndag är det 1:a advent och därmed inleds årets brandfarligaste säsong. De senaste fem åren har 42 procent av alla bränder med levande ljus inträffat i december, med toppar den andra och fjärde advent , enligt MSB.

En undersökning från försäkringsbolaget If med 3 678 personer visar att en av fyra har varit med om en incident med levande ljus.

Och om olyckan är framme gäller det att agera fort.

– Skulle det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda - larma - släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Mats Larsson, brandexpert på If.

De flesta bränder uppstår dagtid, då det är ljust ute och tända stearinljus inte syns så bra. Då är det lätt att man glömmer dem när man lämnar rummet eller går hemifrån.

2012 omkom totalt 112 personer i bränder i Sverige. Hittills i år är siffran 82.

Ifs tips för att undvika bränder i jul:

  • Ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva eller på TV:n. Ställ inte heller värmeljusen för tätt, det ska vara en hand emellan.
  • Ha alltid uppsikt över levande ljus. Släck dem om du lämnar rummet. Se till att inte ha brandfarligt material i närheten av ljusen, som mossa eller gardiner.
  • Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
  • I juletid spenderas mycket tid i köket. Lämna aldrig mat under uppvärmning på spisen och gå ut. Matfett som hettas upp för mycket börjar lätt brinna. Ha aldrig fläkten igång då du t.ex. smälter smör. Om smöret eller oljan skulle fatta eld sprider sig elden mycket snabbt via fläkten. Om en olje/smörbrand uppstår – kväv elden med ett lock eller en plåt, aldrig med vatten.
  • Brandvarnare är en självklarhet. Ta för vana att byta batterier den 1:a advent varje år. Ha också en brandsläckare hemma. Bäst är pulversläckare som även fungerar på elbränder. En brandfilt kväver eld utan att börja brinna och är också bra att ha i bostaden.
  • Och sist men inte minst: var återhållsam med eldvattnet…
Pressmeddelande från: Försäkringsbolaget If