Måndag 25 november 2013

Fokus på ökad sysselsättning: Ministertrio uppmärksammar Hästnära jobb

Projektet Hästnära jobb har nypremiär. Idag startar Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Arbetsförmedlingen en ny utbildning i Skara. Imorgon besöker migrationsminister Tobias Billström, integrationsminister Erik Ullenhag samt arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson Hästnära jobb på Axevalla travbana.

Våren 2011 tog de tre ansvariga statsråden för migration, integration och arbetsmarknad initiativ till att samverka kring frågan om hur fler utrikes födda ska komma i arbete. De aviserade då också en gemensam jobbturné. Jobbturnén har hittills besökt Göteborg, Umeå, Malmö, Helsingborg, Växjö och Gävle. Nu är det dags för Skaratrakten. Tillsammans besöker den 26 november de tre ministrarna Axevalla travbana, där ett initiativ mellan Arbetsförmedlingen och Hästnäringens Nationella Stiftelse fokuserar på Hästnära jobb.

– Det är väldigt stort för oss att statsråden väljer att besöka oss så att vi får presentera vår satsning i samarbete med Arbetsförmedlingen. Genom utbildning, arbetsträning och jobbmatchning tror vi att personer som nyligen kommit till Sverige kan få ett hästnära jobb, alltså ett stalljobb som inte kräver så stort hästkunnande utan fokuserar på andra praktiska arbetsuppgifter runt hästar, säger Sara Strömberg, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS.

Hästnäringen kan erbjuda sysselsättning till människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hästnära jobb vänder sig till personer som nyligen kommit till Sverige, men HNS satsning innefattar även ungdomar, personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning samt långtidsarbetslösa.

– Vi påbörjade jobbsatsningen i fjol i liten skala och nu kommer vi att växla upp något, med målsättningen att hitta en fungerande modell som vi kan utöka och som givetvis leder till jobb, säger Stefan Johanson, VD HNS.

Axevalla Travskola är först ut att genomföra en introduktionsutbildning för deltagarna i projektet Hästnära jobb. Efter nyår kommer även Flyinge utanför Lund, Västmanlands Naturbruksgymnasium i Sala, samt Sollefteå Ridklubb att genomföra varsin omgång av utbildningen för fem deltagare vardera, totalt alltså 20 platser.

Pressmeddelande från: Hästnäringens Nationella Stiftelse