Måndag 18 november 2013

Arkitektkontor från hela världen vill rita Sveriges nya skyskrapa

Hela 58 bidrag har kommit in till arkitekttävlingen om skyskrapan på Lindholmen i Göteborg. Av bidragen kommer 47 stycken från internationella arkitektkontor.
– Det är ett fantastiskt startfält, säger Claes Larsson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter.

– Det kommer att bli ett tufft arbete för oss i juryn med tanke på vilka högkompetenta byråer som medverkar, säger Ola Serneke, VD på SEFA som är initiativtagare till skyskrapan.

Högsta kvalitet

– Det är väldigt roligt med ett så massivt internationellt intresse, det betyder mycket för projektet och för staden, säger Olle Lindkvist på Älvstranden Utveckling AB.
– Med så många kompetenta och meriterade deltagare kommer resultatet av tävlingen bli av högsta kvalitet.

Över förväntan

I onsdags i förra veckan gick anbudstiden ut för arkitekttävlingen om skyskrapan på Lindholmen på Hisingen. Efter en genomgång av bidragen kan arrangörerna konstatera att resultatet är över förväntan.
– Det här är bättre än vad vi hade kunnat önska och tro. Det här känns stort för oss som känner till vilka de här kontoren är, säger Alban Herlitz, projektutvecklingschef på SEFA.

One World Trade Center

Flertalet av de ledande arkitektkontoren i världen har anmält sig till tävlingen. En av de stora internationella byråerna är SOM, som bland annat har ritat nya One World Trade Center samt världens högsta byggnad, Burj Khalifa, i Dubai. Exempel på andra ansedda byråer från utlandet är Cookfox Architects, KPF, Grimshaw Architects, OMA, Buro Ole Scheeren, BIG och Zaha Hadid.

Pressmeddelande från: SEFA