Måndag 18 november 2013

SJ satsar 150 miljoner på barnfamiljer

SJ satsar 150 miljoner kronor på 20 nya familjevagnar – den största satsningen på barnfamiljer på över 20 år. Östersund-Stockholm blir först ut att få den nya familjevagnen, som består av en helt ny bistro, fyrstolsittning och en hytt där de yngsta barnen kan få prova att vara lokförare.

– Med den nya vagnen erbjuder vi familjer med små barn resa samlat och i lugn och ro. Resan blir roligare för barnen som har möjlighet att leka under föräldrarnas uppsikt, säger SJs vd Crister Fritzson.

De 20 helt omgjorda och nyrenoverade vagnarna kommer att tas i drift under det kommande året efterhand som de rullar ut från fabriken. Efter gratis Internet ombord på våra snabbtåg, är familjevagnarna den andra stora nyheten som ingår i SJs satsning på att öka resenärsservicen. Den moderna bistrodelen blir en ordentlig serviceförbättring för SJs resenärer. När alla 20 vagnar finns i trafik kan SJ erbjuda familjeplatser på samtliga InterCitylinjer i Sverige.

– Det finns 28 speciella familjeplatser där vi satt stolarna i grupper om fyra, vända mot varandra, för att familjerna som reser med oss lättare ska få en mer privat och ombonad känsla. Där kan vuxna och barn lättare umgås med varandra, säger Crister Fritzson.

I de ombyggda och handikappanpassade vagnarna finns totalt 41 sittplatser, två rullstolslyftar och två rullstolsplatser samt extra rymliga bagageutrymmen. Vagnarna är även luftkonditionerade och den nybyggda bistron finns ett delvis nytt matutbud. Resenärerna kan beställa nygrillad korv eller nybakade bullar förutom det ordinarie bistrosortimentet.

Barnen kan själva få köra dubbeldäckartåg i den specialbyggda lekhörnan.

– Nya bekväma, stolar, bagageställ för barnvagnar är andra specialanpassningar för barnfamiljernas behov, säger Crister Fritzson.

Fakta om de nya familjevagnarna:

Sittplatsdel
  • 41 platser varav 28 vuxenplatser och 2 rullstolsplatser
  • Rymlig bagagehylla samt specialhylla för tre i hopfällda barnvagnar
  • Barnhörna i form av en dubbeldäckare
  • AC-anläggning
Bistro
  • Nytt utbud, bland annat korvgrill och varmluftsugn för nybakade bullar
  • 2 kaffebryggare och 2 mikrovågsugnar
Toaletter
  • Rymlig WC med skötbord, även anpassad för rullstolsburna
Pressmeddelande från: SJ