Fredag 15 november 2013

Idag öppnar Jul på Liseberg

Idag, den 15 november, öppnar Jul på Liseberg. På 120 000 kvadratmeter samlas allt som hör julen till: snö, ljus, granar, julkörer, julbord och såklart julklappar. För att alla skall ha möjlighet att uppleva det vackraste Jul på Liseberg någonsin, håller parken öppet även i mellandagarna.

Att Jul på Liseberg ska hålla öppet även efter julafton är ett önskemål som framför allt göteborgarna framfört under flera år. Som en avslutning på jubileumsåret blir denna önskan verklighet för första gången. Den 26–29 december håller Liseberg mellandagsöppet med bland annat skridskoskola och musikfyrverkeri vid Stora Scenen.

Också i år bjuder Jul på Liseberg på en mäng nyheter:

En av de största satsningar i år är området Gammaldags jul. Här flyttas besökarna raskt tillbaka till en miljö, som tagen ur en illustration i Kajsa Kavat eller Madicken. Mitt på torget tronar en 11 meter hög julgran och runt om den har en liten julmarknad vuxit upp. Här säljs karameller i strut, snus i krus, julkransar och specerier. En kör som sjunger julsånger bidrar till stämningen och i fjärran hörs bjällror och klapper från hästhovar.

För första gången firas också jul i Kaninlandet. Då kommer de vita kaninerna från Nordpolen ner till Liseberg för att hälsa på sina gröna kusiner. De gröna kaninerna passar då på att dekorera hela Kaninlandet så mycket som det bara går. Allt de kommer åt packas in i julklappspapper och granarna pyntas tills de nästan välter. Sedan firar kaninerna julafton om och om igen. Alla karuseller och berg- och dalbanor är igång och på Kvarnteatern bjuds det på barnföreställningen Julfest i Bergs bageri.

– Jul på Liseberg är verkligen ett evenemang som vi bygger och utvecklar med hjärtat. Helheten i år är helt magisk och vi är så stolta. Det blir den vackraste julen på Liseberg vi någonsin har kunnat presentera, säger Andreas Andersen.

På premiärdagen öppnar Liseberg kl 16.00. Två timmar senare, kl 18.00, är det officiell invigning med fyrverkeri och premiär för årets isshow En julsaga på is.

Jul på Liseberg 2013

Julmarknad
I de traditionella korsvirkesbodarna som utgör julmarknaden har 120 utställare som säljer allt som hör julen till flyttat in. Här finns bland annat sill, tomtar, glögg, ullsockor, fudge, cigarrer, ost, honung, keramik och chokladpraliner.

Kaninlandet
Varje jul kommer den vita kaninen Julius ner från Nordpolen för att hälsa på sina gröna kaninkusiner. Kaninerna passar då på att dekorerar Kaninlandet så mycket det bara går. Granarna pryds med färgglada lampor och kulörta julgranskulor. Sedan firar kaninerna julafton om och om igen. Alla attraktioner i Kaninlandet håller också julöppet och på Kvarnteatern spelas familjeföreställningen Julfest i Bergs bageri.

Gammaldags jul
En av årets stora nyheter är den 10-talsdoftande julmarknaden längs Storgatan. Här finns, förutom massor av grangirlanger och röda rosetter och en jättelik torgjulgran, utställare som bland annat säljer kaffe, gammaldags konfektyr, dörrkransar, ost och pepparkakor. Vid Polkettenbron övergår stadsjulen till det lite ruffigare Hamnkvarteret.

Hamnkvarteret
Efter en promenad i stadsmiljö (Gammaldags jul) kommer man ner till hamnen och Hamnkvarteret. Här ligger båtar från när och fjärran förtöjda och sjömännen bränner gärna av ett musikmedley för den som vill lyssna. Kvacksalvarna drar runt i området och försöker sälja sina mirakelmediciner till förbipasserande. På Polketten finns ett soppkök, där fem kronor för varje såld soppa går till Stadsmissionen, och en second hand-butik.

Lappland
I Lapplandsområdet vid Balder finns kåtor, bodar, eldar, eldterrass och jojk. Och den bland Lisebergs gäster omåttligt populära maträtten Souvas – ett pitabröd fyllt med renskav, sallad, sås och lingon.

Tomtefars hus
Längst in i Lapplandsbyn finns den snöbeklädda stigen som leder fram till Tomtefars hus. Här kan man lämna sin önskelista till Tomtefar och titta in i tomteverkstan för att se var nissarna arbetar med.

Rensläden
Niclas Alm kommer till Liseberg tillsammans med sina renar även i år. När Liseberg är öppet står renarna på udden i Kållerado och det går att åka på tur i rensläde måndag till torsdag.

Medeltidsbyn
I kungens läger vid Södra Entrén förbereds det för midvinterfest. Mat lagas, lyktor tänds, rustningar putsas och ljusstakar smids. Väpnarna och riddarna tränar inför den turnering som sedan urminnes tider anordnas vid midvintern. Här ordnas skattjakt och tornering (fäktning) alla dagar. Fredag till söndag bjuds det på gyckel och trolleri.

Isshowen
Den vita kaninen Julius bjuder tillsammans med konståkare ur den svenska eliten på den Lisebergsproducerade isshowen En julsaga på is. Tre år i rad har internationella experter utsett Lisebergs isshow till ”Bäst i världen”.

Nordens Ark
I Nordens ark, bredvid Slänggungan, bor grisar, får, getter, hönor och gotlandskaniner.

DesignTornet
I DesignTornet säljs designföremål och konsthantverk.

Attraktioner
26 attraktioner, de allra flesta i Kaninlandet, håller öppet under Jul på Liseberg.

Hela listan: Rabalder, Lilla Lots, Kaffekoppen, Tuta & Kör, Kaninresan, Cyklonen, Kaninlandsbanan, Hoppalång, Högspänningen, Flygis, Stampbanan, och Bushållplatsen Lisebergshjulet, Radiobilarna, Jukebox, Farfars Bil, Hissningen, Slänggungan, Sagoslottet, Flygande elefanter, Kristallsalongen, Ponnykarusellen, Slädturen (endast mån-tors), Skridskoåkning, Evert Taubes Värld.

Spel och lyckohjul
17 lyckohjul och 18 skicklighetsspel är öppna under Jul på Liseberg, till exempel Snögubben och Julsillen. Det finns också möjlighet att gå en Julfemkamp.

Pressmeddelande från: Liseberg