Torsdag 14 november 2013

MTR Express satsar 700 miljoner på nya klimatsmarta tåg

Svenska resenärer får snart ett nytt attraktivt alternativ när MTR under namnet MTR Express erbjuder totalt 110 nya avgångar i veckan på sträckan Göteborg-Stockholm. MTR investerar 700 miljoner i nya klimatsmarta tåg som testats för nordiska vinterförhållanden med ambitionen att erbjuda bästa möjliga service och komfort för kunder som reser i tjänsten eller privat.

Sex nya tåg av modellen FLIRT Nordic byggs nu av den schweiziske tillverkaren Stadler. MTR Express blir därmed det enda tågbolaget som kommer att köra helt nya tåg på sträckan Göteborg-Stockholm. De nya tågen har testats och utformats för att klara nordiska vinterförhållanden, med driftsäkra system som bättre ska klara snö och kyla. Förutom att tågen körts i nordiskt vinterklimat har de utsatts för hårda tester i ”Vienna Climatic Wind Tunnel” samt tester där en snövägg byggs upp som tågen kör rakt igenom. Tågen levereras hösten 2014.

– Vi kommer att erbjuda marknadens mest klimatsmarta alternativ och fokuserar på hög komfort och service som ska passa både den som reser i tjänsten och den som reser privat, säger Johan Söör, affärsutvecklingsdirektör på MTR Norden.

MTR Express kommer att ha stopp i Flemingsberg, Södertälje, Hallsberg, Herrljunga och Falköping. Genom lokal samverkan kommer vi att kunna erbjuda smidiga anslutningar från t.ex. Uddevalla och Jönköping. Ett 70-tal nya medarbetare kommer att rekryteras för både operativa och administrativa tjänster, med stationering i Göteborg eller Stockholm.

–Vi är en långsiktig aktör på den nordiska marknaden som har världsledande kompetens och starka finansiella resurser i ryggen genom vår ägare i Hongkong, säger Peter Viinapuu, vd för MTR Norden. På sikt har vi ambitionen att öka vår närvaro i Sverige och Norden med ytterligare verksamheter inom spårbunden trafik.

Pressmeddelande från: MTR