Måndag 4 november 2013

Västgötaresa på bokauktion

En drygt 250 år gammal reseskildring låter inte helt aktuell, men tro mig, den kommer att kommer att stå i centrum för köplustarna i Vara församlingshem lördagen den 16 november. Men resenären är ingen mindre än Pehr Kalm och han gjorde sin västgötska upptäcktsfärd fyra år före Linné.

När Föreningen för Västgötalitteratur håller auktion är det gissningsvis bortåt tusen böcker som går under klubban. Utöver dem som säljs till fast pris. Mängder av hembygdsböcker, men också mycket gamla skrifter. Inte särskilt läsvänliga, men åtråvärda för samlarna. Till dem hör Kalms Västgötha och Bahusländska resa, förrättad 1742. I original, det ni. Tilläggas kan att Kalm belönades fem år senare med en ny spännande forskningsresa. Till Nordamerika.

Till rariteterna hör också J H Tidstrands memoarer, som trycktes så sent som 1972 men praktiskt taget utplånades av människor som kände sig förtalade. Något exemplar klarade sig och kan köpas, även om skvallret nog känns lite gammalt nu.

Mer läsvärd är nog Ljungströms Kinnefjärdings och Kållands härader samt staden Lidköping, tryckt 1871. Vänner av Trollhättan hittar vackra tavlor och bilder av sin favoritstad.

Pehr Kalm hyllades med ett finländskt frimärke, men inte för sin Västgötaresa.

/Hans Menzing