Torsdag 31 oktober 2013

Göta kanals miljöår ger trädplanteringsrekord med över 120 nya träd

Årets miljöår längs Göta kanal har gjort att fler träd än någonsin återplanterats. Över 120 nya träd får möjlighet att slå rot genom engagemanget från trädfaddrar, fritidsbåtar och AB Göta kanalbolag. Totalt planteras träd för mer än en kvarts miljon. Av de drygt 120 nya träd har över 50 personer blivit nya trädfaddrar och för varje såld kanalbiljett har 100 kronor gått oavkortat till Göta kanalbolags trädprojekt.

Göta kanalbolag har under sitt miljöår avsatt 100 kr för varje såld kanalbiljett. Varje båt som åkt Göta kanal har därmed bidragit till att klimatkompensera sin resa.

- Inför 2013 satte vi upp tydliga miljömål. Ett av dem var att vi skulle plantera fler träd än någonsin i vår trädallé. Genom att vi avsatt en summa för varje såld kanalbiljett till återplanteringen och ett växande intresse för trädfadderskap, har vi i år planterat rekordmånga träd säger Anders Donlau, VD AB Göta kanalbolag.

Trädfaddrar bidrar till miljön

Göta kanals trädfaddrar har tillsammans med Göta kanalbolag bidragit till att över 900 träd återplanterats sedan starten år 2000. Träden lever i cirka 200 år och trädsorterna som Göta kanalbolag i år planterar är lönn och lind.

- Att bli trädfadder längs Göta kanal innebär att man tar ansvar för det kulturhistoriska samtidigt som man tar ett aktivt miljöansvar. Vi har även märkt att våra trädfaddrar använder sitt träd som ett sätt samla sin familj. Trädet blir platsen för en slags årlig familjeträff, något vi känner en otrolig stolthet över, fortsätter Anders Donlau.

Årets trädplanteringsceremonier

De två ceremonierna lockade över 70 personer som deltog genom att plantera träd och tillsammans avfyra en traditionsenlig kanonsalut. Totalt planteras över 120 träd. I Östergötland planteras träd i Borenshults slussar och på sträckan mellan Borensberg och Berg. I Västergötland planteras träden på sträckan mellan Tåtorp och Töreboda.

Pressmeddelande från: AB Göta kanalbolag