Onsdag 30 oktober 2013

Kungligt besök på Kolmården

Elefantkalven Namsai föddes den 27 juli. Mamma till Namsai är Bua, en av de elefanter som H.M. Konungen Carl XVI Gustaf fick i gåva av den thai­ländska kungen år 2004.

- Vi är mycket glada för att vi har fått träffa kalven Namsai och övriga elefantflocken. Namnet Namsai klingar vackert och han var alldeles bedårande, säger H.M. Konungen Carl XVI Gustaf.

Efter besöket i Kolosseum fick kungaparet se delfinshowen Life. Under dagen deltog även Thailands ambassadör med fru, Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson samt Norrköpings borgmästare Eva Andersson.

– Det är viktigt för en verksamhet som Kolmårdens Djurpark att få bekräftelse på den verksamhet vi bedriver. Att gästas av Konungen och Drottningen ger oss stöd och energi i vårt dagliga arbete oavsett om det gäller utbildning, forskning eller bevarande, säger Mats Olsson, VD på Kolmårdens Djurpark.

Den asiatiska elefanten är hotad. Detta dels på grund av tjuvjakt för elfenben, men också levnadsområdets omvandling till jordbruksmark och boplatser och de konflikter som då uppstår när elefanterna söker föda på odlingarna.

Fakta om asiatisk elefant

  • Familj: Elefant
  • Levnadsmiljö: Gräs- och steppmarker i Sydostasien
  • Levnadssätt: Honor och ungdjur lever i flockar om 8-30 individer, tjurar lever ensamma eller i små grupper.
  • Dräktighetstid: Cirka 22 månader
  • Könsmognad: 7-12 år
  • Föda: Gräs (huvudföda), rötter, blad, grenar, bark, frukt, skott m.m.
Pressmeddelande från: Kolmården