Onsdag 30 oktober 2013


Niclas Nilsson från Södra Sandby är flerfaldig rekordhållare på arten karp. Rekordkarpen från skånska Tegelbruksdammarna är fångad flera gånger tidigare och lystrar väl knappast till smeknamnet Rebecka, men knaprar då och då i sig de boilies som presenteras för henne.Den 29 september, vägde hon 25 370 gram och var 94 centimeter lång. Efter kontroll kunde fisken utses till nytt svenskt rekord.

Tre svenska rekord på två arter

Rekordnoteringarna fortsätter att rasa in i sportfiskevärlden. De senaste rekorden som utsetts av Sportfiskarna är på fiskarterna tunga och karp.

Tunga – rekord två gånger om

Tungan är en plattfisk som vi inte ser alltför ofta i rekordsammanhang. Dessutom är den en delikatess på matbordet, så den har fiskats hårt i vissa områden. Den är också känd för att vara ganska svår att fånga med spö och krok.

– Hittills har vi bara haft några få registrerade fiskar av arten tunga. Men några idoga fiskare har hittat en ny taktik för att lura den skygga fisken. Det handlar ganska mycket om att fiska i mörkret och lokalisera var fisken är innan man ger sig i kast med att fånga den, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

20 september fiskade Viktor Erickson från Lindome i vattnen runt Kungsbacka och fångade en tunga på 925 gram och 42,8 cm längd. Fisken nappade på daggmask. Men rekordet skulle inte bli långlivat. Den 11 oktober var det dags igen. Johan Albinsson, även han från Lindome fiskade i samma trakter, med Viktor som sällskap, dessutom. Johan lyckades lokalisera en tunga som låg och tryckte på bara 15 centimeters djup, frestade den med mask och fick fisken att hugga. Den visade sig vara hela 45,5 centimeter lång och väga 975 gram, vilket alltså är gällande rekord.

Om arten

Tunga (Solea solea) kallas ibland sjötunga. Som andra plattfiskar ligger den gärna mer eller mindre nergrävd i sand- eller lerbotten och gömmer sig. Maximivikt lär ligga runt tre kilo, men så stora exemplar är ytterst ovanliga i Sverige.


Vänster bild: Johan Albinsson från Lindome fångade 11 oktober en 975 gram tung och 45,5 centimeter lång tunga. Johan hade lyckats lokalisera tungan som låg och tryckte på bara 15 centimeters djup, frestade den med mask och fick fisken att hugga. Fångsten skedde utanför Kungsbacka.
Höger bild: 20 september fiskade Viktor Erickson från Lindome i vattnen runt Kungsbacka och fångade en tunga på 925 gram och 42,8 centimeters längd. Fisken nappade på daggmask.Rekordtungan var ett sportfiskerekord fram till 11 oktober då Viktors fiskekompis Johan Albinsson fångade en tunga som vägde 975 gram.
Bildkälla: Storfiskregistret

Karp - välkänd fångstman, välkänd karp

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har för övrigt fångat fyra karpar över 20 kilo i år. Två av dem kom under rekordnatten. Niclas är också flerfaldig rekordhållare. Nu slår han till igen. Platsen är också den bekant. De senaste åren har det bara handlat om skånska Tegelbruksdammarna när det gäller rekordkarpar. Även så denna gång.

– De största exemplaren av karparna är välkända hos de som jagar dem. Den här fisken kallas Rebecka och lystrar knappast till namnet, men knaprar då och då i sig de boilies som presenteras för henne, förklarar Nicka Hellenberg.

Den här gången, den 29 september, hade karpen en matchvikt om 25 370 gram och var 94 centimeter lång. Efter kontroll av våg och andra uppgifter kunde fisken utses till nytt svenskt rekord.

Om arten

Karpen (Cyprinus carpio) är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Sportfiskarna gratulerar de nya rekordinnehavarna till fina fångster.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 28 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Pressmeddelande från: SportFiskarna