Tisdag 29 oktober 2013

Norges symfoniska flaggskepp till Vara Konserthus

En stor konsertupplevelse utlovas när Oslo Filharmoniker gästar Vara Konserthus nu på fredag, den 1 november. På kvällens program står bland annat musik av Mussorgsky, Prokofjev och Stravinsky.

Säsongens stora internationella orkesterbesök äger rum nu på fredag när Oslo Filharmoniker intar scenen på Vara Konserthus. En fulländad konsertupplevelse med flera pärlor ur den musikaliska skattkistan utlovas. På programmet står Mussorgsky och Rimsky-Korsakovs ”En Natt på Blåkulla”, Prokofievs ”Pianokonsert nr. 2”, Borodins ”In the Steppes” och Stravinskys ”Eldfågeln”. Kvällens dirigent är Jakub Hrusa, chefsdirigent och musikalisk ledare för Prags Filharmoniker. Solist är den unge stjärnpianisten Dennis Kozhukhin vars tolkningar av just den ryska pianoliteraturen står i en klass för sig.

- Det är egentligen inte klokt att Norges symfoniska flaggskepp kommer till lilla Vara. Dessutom kommer de med ett fantastiskt program, musik av Mussorgsky, Prokofjev och Stravinsky. Två ”rising stars” på scenen i form av dirigent och solist. Jag kan faktiskt inte hitta ett skäl till att inte befinna sig i stora salen på Vara Konserthus på fredag, säger Paul Bothén producent för klassisk musik på Vara Konserthus.

För de som vill lära sig mer om tonsättarna, musiken och orkestern ges en introduktion en timme före konserten. Då berättar Oslo Filharmonikers egen redaktör bland annat om historien bakom Igor Stravinskys "Eldfågeln" och varför det verket blev en succé vid uruppförandet.

Pressmeddelande från: Vara Konserthus