Tisdag 8 oktober 2013

Skarafotograf tog Sveriges bästa trädbild

Årets trädfotograf heter Alf Helin och kommer från Skara. Hans vinnande trädmotiv tog hem en fjärdedel av de över 2 000 rösterna i Vi-skogens nyinstiftade fototävling Sveriges bästa trädbild.

Den senaste veckan har allmänheten kunnat rösta på tio finalister i tävlingen, de valdes ut av en jury bland över 800 inskickade bidrag. När röstningen avslutades på måndagen hade nära 2 200 personer från hela Sverige varit med och korat Årets trädfotograf.

- Det känns jätteroligt att så många gillade min bild i den tuffa konkurrensen. Jag tycker själv att bilden visar Sveriges landsbygd då den är som bäst. Jag älskar hösten, just för att den exploderar i färg, säger Alf Helin, 72, som fotograferat sedan 50-talet men nu vinner en fototävling för första gången.

Alf Helins sprakande höstträd drog det längsta strået med 578 röster. Tvåa blev Carin Collin från Ronneby med 383 röster och trea kom Lundabon Björn Olsson med 273 röster.

- Stort grattis till Alf Helin och tack till alla som bidragit med bilder och röstat i Sveriges bästa trädbild. Vi är enormt glada för det positiva gensvar vi fått på tävlingen, träden har verkligen en stor plats i svenskarnas hjärtan. Vi har nu bestämt att utse Sveriges bästa trädbild varje år, säger Anneli Rogeman, vd för Vi-skogen och juryledamot i tävlingen.

Alf kommer nu att få sin bild publicerad i Tidningen Vi. På Vi-skogens jubileumsdag den 27 november kommer han även att få ta emot utmärkelsen Årets trädfotograf. Dessutom får hans bild, och några av de andra bidragen från tävlingen, vara med i Vi-skogens jubileumsbok Tusen tankar om träd som utkommer på Votum förlag den 24 november.

Pressmeddelande från: Vi-skogen