Fredagen den 4 oktober 2013

Jönköping University Solar Team redo för start i solbils-VM

I nära två år har de arbetat med projektet att bygga en så snabb och effektiv solbil som möjligt. På natten till söndag, svensk tid, är det äntligen dags för de 17 studenterna i Jönköping University Solar Team att ställa upp Sveriges första solbil för start i tävlingen World Solar Challenge.

Under fem dagar tävlar teamet mot lag från hela världen att snabbast möjligt avverka den 400 mil långa sträckan mellan Darwin och Adelaide. Med hjälp av solenergi ska bilen klara av att korsa hela Australien på kortast möjliga tid. För första gången ställer ett lag från Sverige upp i den hårda tävlingen.

Bilen, som heter Natural Magic Energy, körs under åtta timmar varje dag. Kl 17.00 stannar solbilarna och det dras ett sträck på marken. Kl. 08.00 nästa dag startar lagen på samma plats. Totalt har teamet fyra registrerade förare som kommer att bytas av var fjärde timme.

- Det kommer bli tufft inne i bilen, det blir ca 50 grader varmt och de finns ingen AC vi kan kyla av oss med. Men jag tror det kommer gå bra tack vare kylvästarna vi har. De håller överkroppen i en behaglig temperatur. Vi måste även dricka mycket vatten och vi har gjort ett lufthål till bilen för att vi ska få in tillräckligt med frisk luft, säger Sofia Wånge som är en av förarna.

Solbilen beräknas uppnå en snitthastighet på 85 km/h under racet. Under testkörningarna inför tävlingen har bilden nått upp i hastigheter runt 100 km/h.

- Vi har kommit upp i högre hastigheter än vi väntat oss, men också upptäckt vissa problem som behöver fixas till. Att köra på testbanan påfrestar bilen mycket. Men nu ser allting bra ut och vi är redo för tävlingen på söndag! säger Magnus Andersson, projektledare i JU Solar Team.

Nu återstår de sista förberedelserna innan tävlingen startar på söndag. Teamet kommer att åka efter sin solbil i följebilar och övar för att snabbt kunna serva bilen.

- Vi räknar med att bilen är värd ca 2 miljoner kronor nu. Så vi är ju lite nervösa för påfrestningarna den kommer att utsättas för, berättar Magnus Andersson.

Totalt ställer 40 lag från 23 länder upp i tävlingen och trots att det är första gången JU Solar Team deltar, tror laget på en bra placering.

- Vi har ett otroligt bra koncept och vår design tillsammans med den aerodynamiska utformningen och en stabil och välkonstruerad kaross är våra största styrkor. Våra konkurrenter är ärligt imponerade av oss. Så länge inget strular under racet borde vi köra i mål med riktigt bra resultat, säger Magnus Andersson

Fakta solbilen Natural Magic Energy

  • Motor: Mitsuba M2096D-2, navmonterad högerbak. Teamet har valt att köra med en motor för att få mindra förluster och ett enklare system med större säkerhet mot fel.
  • Batteripack: Uppbyggt av Boston Power Swing 5300 celler, systemspänning 96 V.
  • Fälgar: Specialtillverkade och frästa i aluminium.
  • Däck: Schwalbe Energizer 2.40-16, pumpas med 8 bar.
  • Solceller: 6m2, 22,6% effektivitet
  • Jönköping University Solar Team
Laget består av 17 studenter från Tekniska Högskolan i Jönköping. Teamet är det första svenska laget som deltar i tävlingen och det enda nordiska laget i årets tävling. Under projektets gång har teamet hela tiden haft ett nära samarbete med företag i regionen genom kunskap, komponenter och finansiellt stöd. Även privatpersoner har kunnat stödja arbetet genom att köpa solceller.
Pressmeddelande från: Tekniska Högskolan Jönköping