Onsdagen den 2 oktober 2013

Skaraborg som skafferi

Det går en grön våg genom Sverige som Vänermuseet gärna hakar på. Med utställningen, Skaraborg som skafferi, vill Vänermuseet inspirera till att hitta lokala leverantörer och ge lust att välja bra råvaror.

Skaraborg som skafferi öppnas den 6 oktober och riktar sig alla åldrar även de allra minsta som kan leka och lära sig om bl.a. olika grönsaker som är autentiskt utsågade och målade av museitekniker Robert Bernhoft.

Ida Billvén är utställningsansvarig och rekommenderar även praktiska aktiviteter särskilt till skolklasserna som kan se att grädde blir smör och upptäcka och utforska kökets kemi.

Sverige är det land i Europa som importerar mest mat per person, så detta med alternativen till import och våra egna resurser på nära håll tål att lyftas fram. Hur påverkas vårt landskap av våra matvanor?

Under hösten och våren har Vänermuseet också flera programpunkter kopplade till utställningen som varar fram till 16 februari. 13 oktober, alldeles före älgjakten kommer exempelvis Thony Eriksson från Råbäcks egendom att berätta om jakt. Senare blir det inspiration att sylta och safta av Irene Svensson från Källby. Givetvis även programpunkter om ekologiskt och närodlat med Mia om verksamheten på Lilla Labäck och liknande under våren med Cecilia på Närebo.

Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö inviger utställningen och visar även sina lyriska kålfotografier. Några bilder visas i utställningen och resten på Galejan i anslutning till Vänermuseet. Denna söndagen erbjuder Galejan söndagslunch med efterföljande besök på Vänermuseet och invigningen av Skaraborg som skafferi.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun