Tisdagen den 24 september 2013

Håkan Hellström får Västra Götalandsregionens kulturpris 2013

”Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför”, lyder delar av motiveringen.

Sedan genombrottet som soloartist år 2000 har Håkan Hellström släppt åtta album, turnerat flera varv runt Sverige och vunnit såväl grammisar och rockbjörnar som oräkneliga musikälskares hjärtan.

I år är han mer aktuell än någonsin med skivan ”Det kommer aldrig va över för mig” som släpptes i våras, filmen ”Känn ingen sorg”, som baseras på hans låtar och succéframträdanden på såväl allsångsscenen som diverse festivaler.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 24 september och överlämnades av ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Alex Bergström (S).

Håkan Hellström är unik i kulturprisets historia då han är den yngste pristagaren och även den förste som verkar inom genren pop/rockmusik.

Motiveringen i sin helhet:

Fast det inte har gått någon lång, lång tid utan bara drygt tio år sedan solodebuten, har han hunnit långa vägar från platsen där han kommer ifrån.

Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför.

Det hade varit lätt att förklara framgångarna med energin i den oemotståndliga Andra Långgatan-samban eller de Alf Robertsonska levnadsteckningarna med svarta stänk. Men det finns ingen universalformel i det Håkan Hellström gör. Genom att hälla ner allt det som det innebär att vara människa i popsångens förrädiskt enkla form lyckas han förföra kritiker, publik och nu senast en samling regionala kulturpolitiker.

Det här priset är inte för lång och trogen tjänst. Det är ett pris för ett exceptionellt konstnärskap som – oavsett hur nästa skiva kommer att låta – placerat Göteborg och Västra Götaland inte bara på kulturkartan utan rakt i hjärtat på en stor grupp människor.

Tack Håkan, vi hoppas att det aldrig kommer va över för dig!

Tidigare kulturpristagare:

  • 2012: Henric Holmberg, skådespelare, Göteborg
  • 2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
  • 2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
  • 2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
  • 2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
  • 2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
  • 2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
  • 2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival
  • 2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile
Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen