Torsdagen den 19 september 2013

500 000 bilister tror vinterdäcken är säkrast i höstregnet

Årets sommarmånader bjöd på varma och soliga dagar på många håll i landet. Men nu är hösten här med regn och rusk. Vid regn och vått väglag ökar riskerna i trafiken om man inte kör med bra däck och anpassar hastigheten.

Varje dag pendlar nästan en miljon personer bara inom Stockholms län. Mer än hälften av dessa resor sker med bil.

- Många fokuserar på trafiksäkerheten under längre resor runt storhelger och sommarsemestern, men det är minst lika viktigt att vara varsam under bilresorna till och från arbetet. De flesta olyckorna inträffar inom tättbebyggt område, och det beror främst på större koncentration av bilar och att olika slag av trafikanter blandas, säger Lennart Lomaeus, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.

Drygt en halv miljon svenska bilister tror att det är säkrare att köra med vinterdäck

Drygt en halv miljon svenska bilister tror att det är säkrare att köra med vinterdäck än med sommardäck vid regn. I en undersökning bad däckföretaget Michelin 1.000 svenska bilister att svara på påståendet ”När det regnar är det säkrare att köra med vinterdäck”. Fler än var tionde, motsvarande fler än en halv miljon bilister, håller med om ett påståendet som inte stämmer.

- Rekommendationen till alla bilister är att kontrollera mönsterdjupet regelbundet på alla fyra däcken. Många kör med slitna däck utan att veta om det och vid för lågt mönsterdjup utsätter man sig för onödig fara. Bromssträckan är en mycket viktig säkerhetsaspekt, speciellt nu när blöta vägar fylls med stressade bilister som pendlar, fortsätter Lennart Lomaeus.

Det bästa sättet att minska risken för vattenplaning samt minska bromssträckan är att alltid anpassa hastigheten efter förhållandena och bilens utrustning. Att regelbundet kolla såväl mönsterdjup som lufttryck är enkla åtgärder med stor säkerhetseffekt.

Minsta lagliga mönsterdjup för sommardäcken är 1,6 mm.

Pressmeddelande från: Michelin Nordic AB