Torsdagen den 19 september 2013

Hösttranor

När tranorna anländer till Hornborgasjön på våren blir det riksnyhet. Det är inte lika känt att de återvänder på hösten. I måndags var det 7610 tranor vid sjön, följ antalet här på hemsidan eller följ med på tranguidning den 22 eller 29 september.

I det svaga gryningsljuset och den stilla skymningen kan man höra dem ropa över vattnet. Den svala höstluften vibrerar av liv då det nu åter samlas tusentals tranorna vid Hornborgasjön. De är på väg mot sina övervintringsområden i Sydeuropa och stannar ett slag i sjöns norra del för att vila under sin långa resa. I måndags räknade Hornborgasjöns fältstation till 7610 tranor. Så här års räknas de inte dagligen, utan två gånger i veckan.

Den som vill kan, precis som på våren, följa tranantalet här på hemsidan. Eller varför inte hänga med på en tranguidning en av de kommande två söndagarna.

Guidningarna, den 22 och 29 september, leds av Kent-Ove Hvass, orförande i Skövde Fågelklubb, och utgår från parkeringen vid naturum Hornborgasjön kl. 14.00. Det kostar 50 kr att delta på en guidning.

För den som vill göra en egen tranutflykt så är fågeltornet vid Fäholmen, strax norr om naturum bästa platsen. Där finns även en mysig grillplats. Ta med kol och något gott då platsen är som gjord för en höstpicknick till tonerna av tranornas sång i skymningen.

Pressmeddelande från: Hornborgasjön