Tisdagen den 10 september 2013

Apple presenterar iPhone 5s – världens mest framåtblickande smartphone

Apple presenterade idag iPhone 5s, den mest framåtblickande iPhone-modellen någonsin, med ett helt nytt A7-chip som gör iPhone 5s till världens första smartphone med blixtsnabb 64-bitars arkitektur – i klass med en stationär dator. iPhone 5s omdefinierar smartphoneupplevelsen med en rad nya suveräna funktioner i en otroligt tunn och lätt design, till exempel den helt nya 8-megapixels iSight-kameran med True Tone-blixt samt fingeravtryckssensorn Touch ID, som på ett innovativt, enkelt och säkert sätt låser upp din telefon. iPhone 5s levereras med iOS 7, den största iOS-uppdateringen sedan den första modellen av iPhone, utvecklad för 64-bitarsteknik och med hundratals nya funktioner, däribland Kontrollcenter, Notiscenter, förbättrad multitasking, AirDrop, förbättrade Bilder, Safari och Siri samt iTunes-radio.

”iPhone 5s är världens mest framåtblickande smartphone. Den ryms i handflatan men har en arkitektur i klass med en stationär dator”, säger Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”iPhone 5s är en smartphone på en helt ny nivå. Innanför det eleganta och raffinerade höljet finns banbrytande funktioner som verkligen gör skillnad för användaren, som Touch ID, ett enkelt och säkert sätt att låsa upp telefonen med bara en fingertryckning.”

Det helt nya A7-chippet i iPhone 5s ger för första gången en smartphone med 64-bitarsarkitektur i klass med en stationär dator. Med upp till dubbel grafik- och processorprestanda går allting snabbare och bättre än någonsin på iPhone 5s – från att starta appar till att redigera bilder och spela grafikintensiva spel – samtidigt som du får suverän batteritid. Apple har också utvecklat iOS 7 och alla inbyggda appar för att maximera A7-chippets prestanda. Tack vare tillgång till hundratusentals spel via App Store, A7-chippets 64-bitarsarkitektur och stödet för OpenGL ES version 3.0 är iPhone 5s den bästa mobilenheten för spel. iPhone 5s har otroligt detaljrika och komplexa visuella effekter, som tidigare endast var möjliga på Mac- och PC-datorer samt spelkonsoler.

iPhone 5s innehåller den nya M7-rörelseprocessorn som samlar in data från accelerometern, gyroskopet och kompassen för att avlasta A7-chippet och ge bättre energieffektivitet. Utvecklare kan också använda nya CoreMotion-API:er som drar nytta av M7-processorn, till exempel för att skapa nya appar för träning och motion som vida överstiger de funktioner andra mobilenheter erbjuder. M7-rörelseprocessorn mäter dina rörelsedata kontinuerligt, även när enheten är i viloläge, och sparar batteritid om du använder stegräknare eller andra träningsappar som utnyttjar accelerometern hela dagen.

iPhone 5s är först med Touch ID, ett innovativt, enkelt och säkert sätt att låsa upp din iPhone med bara en fingertryckning. Touch ID är inbyggt i hemknappen och innehåller en laserskuren safirkristall och en beröringssensor som tar en högupplöst bild av ditt fingeravtryck och analyserar det så att det kan läsas korrekt från alla vinklar. Det är enkelt att ställa in Touch ID på att känna igen ditt fingeravtryck, och funktionen blir bättre för varje gång du använder den. Touch ID-sensorn känner igen beröring från ett finger och aktiveras bara när det behövs, så att ingen batterikraft förbrukas i onödan. All fingeravtrycksinformation krypteras och lagras säkert i en ”skyddad enklav” inuti A7-chippet på iPhone 5s. Den lagras aldrig på Apples servrar och säkerhetskopieras inte till iCloud. Touch ID kan också användas som ett säkert sätt att godkänna inköp från iTunes Store, App Store eller iBooks Store.

iPhone 5s gör det ännu enklare att ta fantastiska bilder med världens mest populära kamera. Den helt nya 8-megapixels iSight-kameran har en större bländare (f/2,2) och en ny, större sensor på 1,5 ? pixlar för ökad ljuskänslighet och bättre bildkvalitet i svagt ljus, vilket kort och gott ger bättre bilder. De här förbättringarna i kombination med en Apple-utvecklad bildsignalprocessor i A7-chippet och den nya Kamera-appen i iOS 7 ger upp till dubbelt så snabbt autofokus, snabbare fotografering, automatisk bild- och videostabilisering och större dynamiskt omfång. iPhone 5s introducerar den nya True Tone-blixten – världens första på alla typer av kameror – som justerar färg och intensitet i över 1 000 olika kombinationer, så att bilder som tas med blixt ser mer naturliga ut. iPhone 5s har också ett nytt bildserieläge, slow motion-video med 120 bildrutor/s, en ny FaceTime HD-kamera för bättre bilder i svag belysning och FaceTime-samtal med endast ljud i iOS 7.

iPhone 5s har ett otroligt tunt och lätt precisionstillverkat hölje som älskas av våra kunder över hela världen. Det består av anodiserat aluminium med fasade, diamantslipade kanter, en imponerande 4-tums Retina-skärm och inlägg av glas. iPhone 5s finns i tre eleganta metallicfärger: guld, silver och rymdgrå. Som ett komplement till iPhone 5s har Apple designat fodral i kvalitetsskinn i sex färger – beige, svart, blått, brunt, gult och rött (RED) – med mjukt foder av mikrofiber i matchande nyanser.

iPhone 5s gör det ännu enklare att ansluta till höghastighetsnätverk tack vare stöd för upp till 13 trådlösa LTE¹-band, fler än någon annan smartphone i världen. Tack vare överföringshastigheter på upp till 100 Mbit/s² kan du surfa, ladda ner och streama innehåll ännu snabbare. iPhone 5s stöder Wi-Fi-standarden 802.11 a/b/g/n med dubbla frekvensband för upp till 150 Mbit/s² samt Bluetooth 4.0. iPhone 5s har en fantastisk samtalstid på 10 timmar i 3G-nät, upp till 10 timmars webbsurfning via Wi-Fi- och LTE-nätverk och upp till 8 timmar i 3G-nät samt upp till 10 timmars videouppspelning och upp till 40 timmars ljuduppspelning.³

iPhone 5s levereras med iOS 7, den viktigaste iOS-uppdateringen sedan den första modellen av iPhone. iOS 7 har utvecklats för att utnyttja A7-chippets 64-bitarsarkitektur, den nya iSight-kameran och fingeravtryckssensorn Touch ID. iOS 7 har ett nytt gränssnitt i helt ny design med en elegant färgpalett, tydliga, funktionella lager och subtila rörelser som får den att kännas mer levande. iOS 7 innehåller hundratals nya suveräna funktioner och förbättringar, bland annat Kontrollcenter, Notiscenter, förbättrad multitasking, AirDrop, förbättringar av Bilder, Safari och Siri samt nya iTunes-radio, en gratis internetradio som bygger på den musik du lyssnar på i iTunes.^(4)

Kunder som köper iPhone 5s har tillgång till Apples banbrytande App Store med över 900 000 appar riktade till användare av iPhone, iPad och iPod touch i 155 länder runtom i världen. Över 50 miljarder appar har redan laddats ner från App Store och kunderna kan välja och vraka bland ett otroligt apputbud i 23 kategorier, däribland dagstidningar och tidskrifter via Nyhetskiosk, spel och underhållning, affärer, nyheter, sport, hälsa och träning samt resor.

iPhoto, iMovie, Pages, Numbers och Keynote som är särskilt utvecklade för iOS är bland de mest populära apparna på App Store och finns nu att ladda ner gratis vid köp av iPhone 5s. Med iPhoto och iMovie kan du få ut mer än du trodde var möjligt av dina bilder och filmer och med hjälp av Pages, Numbers och Keynote kan du skapa, redigera och dela snygga dokument, kalkylblad och presentationer på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Pris och tillgänglighet

iPhone 5s finns i guld, silver och rymdgrå. iPhone 5s-fodralen kommer att finnas i beige, svart, blått, brunt, gult och rött (RED). iPhone 5s kommer att finnas tillgänglig i Australien, Frankrike, Hongkong, Kanada, Kina, Japan, Puerto Rico, Singapore, Storbritannien, Tyskland och USA från och med fredagen den 20 september. En ny modell av iPhone 4S på 8 GB kommer också att finnas tillgänglig. iOS 7 kommer att finnas som en gratis programuppdatering från och med onsdagen den 18 september för iPhone 4 och senare, iPad 2 och senare, iPad mini och iPod touch (femte generationen). Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga för alla produkter.

¹ LTE är tillgängligt hos utvalda operatörer. Nätverkshastigheten beror på operatörsnätverket. Kontakta operatören för mer information.
² Baserat på teoretiska hastigheter. Faktiska hastigheter kan variera.
³ Batteritiden beror på enhetens inställningar, användning och andra faktorer. De faktiska resultaten kan variera.
^(4) iTunes Radio finns tillgängligt när iOS 7 lanseras i USA.r

Pressmeddelande från: Apple