Tisdagen den 10 september 2013

Regissören som försvann - TV-dokumentär om Mats Helge Olsson

Boende i Kinnekulleområdet med åldern inne kommer säkert ihåg när filmproducenten Mats Helge Olsson med filmteam huserade i Turisthotellet i Råbäck på 1980-talet och spelade in filmer i bygden. Nu har SVT gjort en dokumentärfilm om Mats Helge som heter "Regissören som försvann - historien om The Ninja Mission".

Mats Helge producerade och regisserade ett antal B-filmer bl.a. "I död mans spår" en svensk westernfilm med bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Tor Isedal, Sune Mangs och Sten Ardenstam. Han gjorde även tre filmer ihop med Per Oscarsson, en av dessa var "Sverige åt svenskarna" vilken blev en mångmiljonförlust och en av filmsveriges största fiasko.

Men Mats Helge var inte den som gav upp så lätt, han snickrade ihop ett manus och spelade in actionfilmen "The Ninja Mission" där det finns flera scener från Hällekis, Cementa och Stenbrottet. I Sverige blev den inte någon större succé men på den internationella hyrvideomarknaden gjorde den megasuccé och såldes i över 50 länder.

Var Mats Helge Olsson befinner sig idag är det ingen som vet.

I Regissören som försvann träffar vi barndomsvänner, skådespelare, filmarbetare och skribenter som berättar om en målmedveten och utdömd begåvning som fick ta del av enorm framgång och ännu hårdare bakslag.

En svensk dokumentärfilm om Melker Becker och Mattias Lindeblad.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 13 sep 2013 kl 20.00
SVT2 Lördag 14 sep 2013 kl 15.10
SVT2 Onsdag 18 sep 2013 kl 23.15