Fredagen den 6 september 2013

Halsbrytande scenkonst med Hi-Hat Xpres

Föreställningen Hi-Hat Xpres kommer till Götene. Slagverksensemblen Kroumata, danskompaniet Spinn och en ensemble från Share Music, visar scenkonst där alla tillfört något unikt under verkets tillkomst.

Musiker och dansare har arbetat tätt tillsammans med koreografen Veera Suvalo Grimberg och den brittiske tonsättaren Nigel Osborne. Med nyskapad koreografi och musik skildras instrumentet Hi-Hat:ens utveckling - med tvära kast genom olika epoker och länder, från alkemisterna till Led Zeppelin.

- Samarbetet med Nigel Osborne och dansarna från Spinn och Share Music, har varit en annorlunda erfarenhet för Kroumata. Att få tid att bygga ett verk från grunden är något vi inte är bortskämda med. Tid att experimentera, tid att pröva saker, tid att tänka efter och bottna. Publiken får uppleva samma positiva kreativitet som vi känner! säger Ulrik Nilsson, Kroumata.

- Det är speciellt att få ett manus med 11 scener, jag har jobbat med dem som 11 separata idéer. Alla medverkande har tänjt på sina gränser och det är alltid häftigt att bevittna! säger Veera Suvalo-Grimberg.

Hi-Hat Xpres går på turné under 2013 och spelas för skolor och offentlig publik runt om i Sverige. Föreställningen ingår i ett större projekt som vill lyfta fram starka förebilder och synliggöra scenkonst skapad av människor med och utan funktionsnedsättning, som tillsammans tar plats på scen.

Initiativtagare till Hi-Hat Xpres är Share Music Sweden, som arbetar för att alla människor ska ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt, i en värld där olikheter ses som värdefulla.

- Vi är mycket glada att få jobba med en global aktör som Nigel Osborne! Han är en fantastisk tonsättare, som liksom oss har ett starkt engagemang i kulturens roll för samhällsutvecklingen, säger Sophia Alexandersson, verksamhetschef för Share Music Sweden.

Projektet genomförs med stöd från Svenska PostkodLotteriet. Turnén produceras i samarbete med Riksteatern.

Hi-Hat Xpres i Parken, Götene
23 september 2013
Biljetter 50 kr, finna att köpa på Medborgarkontoret Götene och Turistbyrån Lidköping