Måndagen den 2 september 2013

Råbäcks Stenhuggeri mötesplats på Kulturarvsdagen

Människors mötesplatser är temat för Kulturarvsdagen nu på söndag den 8 september. Stenhuggeriet vid Råbäcks hamn har mer och mer utvecklats till just en mötesplats för människor med intresse för Kinnekulles stentradition, men också för alla de som njuter av den vackra miljön med närhet till vattnet.

Sten och geologi är på flera sätt i fokus på söndag, då vi samtidigt firar Geologins dag på Råbäck. Experter från Skaraborgs Geologiska Sällskap informerar och ta gärna med stenar för identifiering. Under dagen ges också två tillfällen att följa med på guidade vandringar upp till Råbäcks kalkbruk, där kalksten förr brändes i stora ugnar med alunskiffer som bränsle. Fram till nästa sommar pågår ett Leader-projekt för att göra kalkbruket mer tillgängligt för besökare och även lyfta fram minnen från en näring som gav arbete åt många på berget. Vandringarna startar klockan 11 och 14 vid stenhuggeriet.

Självklart är det full fart hela dagen inne i det mekaniska stenhuggeriet, med hyvling, sågning, svarvning och slipning av kalksten från Kinnekulle. Stenhuggeriets Vänner vårdar ömt det gamla industriminnet från 1888, som är unikt i sitt slag.

Det är nu tradition att Sigrid Storråda kommer till Råbäcks hamn på Kulturarvsdagen och vikingaskeppet gör kortare turer med intresserade besökare.

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och lockar årligen miljoner besökare till tusentals lokala evenemang i alla Europarådets medlemsstater. I Sverige är Riksantikvarieämbetet huvudarrangör för Kulturarvsdagen.

Tid:
Öppet mellan 11.00 och 16.00

Arrangör:
Föreningen Stenhuggeriets Vänner i samverkan med Föreningen Vikingaskeppet Sigrid Storråda, Skaraborgs Geologiska Sällskap samt Leader-projektet "Att gå i kalken".

Pressmeddelande från: Föreningen Stenhuggeriets Vänner