Måndagen den 26 augusti 2013

Världens största containerfartyg anlöper Göteborg på tisdag morgon

400 meter långt, 59 meter brett och 73 meter högt. Så många containers ombord att de staplade på varandra når ut i stratosfären. Världens största containerfartyg, fartyg Mærsk Mc-Kinney Møller, gästar i dag Göteborg på sin jungfrutur.

Fartyget är stort - rejält stort. Mærsk Mc-Kinney Møller och hennes kommande systrar är världens största containerfartyg. Det är också det senaste fartyget i Maersk Lines flotta, modernt och energieffektivt.

Vid utvecklingen av den nya fartygsklassen har fokus legat på energieffektivisering för att möta framtidens miljökrav. Utsläppen av CO2 per container är hälften så stora som snittet i containerbranschen. Totalt kan det lastas 18.000 tjugofotscontainers ombord. Tidigt tisdag morgon lägger det gigantiska fartyget till vid kaj i Skandiahamnen i Göteborg. Detta är en del i den fasta rutt som fartyget går på från Kina, Sydkorea, Malaysia och upp genom Suezkanalen till Marocko, Tyskland, Polen och Danmark för att sedan nå Göteborg.

”Det här är ett kollosalt stort fartyg. Och vi är verkligen stolta över att det ännu en gång är Maersk Line som tar täten både vad gäller storlek, miljö och teknologisk utveckling inom containersjöfart. Detta har vi en lång och stolt tradition av att göra – och med vårt nya fartyg Mærsk Mc-Kinney Møller gör vi det igen”, säger Christian Juul Nyholm, vd, Maersk Line Skandinavien.

Fartyget Mærsk Mc-Kinney Møller är det första i en serie av 20 nya systerfartyg i den så kallade Triple E-klassen, som Maersk Line har beställt hos det Sydkoreanska varvet DSME.

Mærsk Mc-Kinney Møller förtöjer enligt tidtabellen strax före sju på tisdag morgon och avgår ungefär samma tid ett dygn senare för vidare färd mot Bremerhaven i Tyskland. Anlöpet i Göteborgs Hamn knyter an till en lång tradition. Tidigare i år firade Maersk Line tjugoårsjubileum för direkttrafik på Göteborg från ett flertal hamnar i Asien.

Fakta – Maersk Line i Sverige:

Maersk Line i Sverige är en del av det rederiet Maersk Line, världens största rederi med huvudkontor i Köpenhamn. Företaget ingår i koncernen A.P. Moller – Maersk Group. I Sverige finns kontor i Göteborg och Stockholm. Maersk Line bedriver trafik till hela världen och har många stora och små svenska företag som kunder.

Fakta – Triple E:

  • Triple E är värdens största containerfartyg
  • Triple E lastar 18.000 containers
  • Tidigare i augusti startade Triple E sin jungfruresa och i samband med detta anlöps Göteborgs hamn
  • Triple E kommer att ha Göteborg på sin fasta rutt till Asien.
  • Hamnarna som anlöps på rutten mellan Asien och Nordeuropa är: Busan och Kwangyang (Sydkorea); Hong Kong, Ningbo, Shanghai och Yantian (Kina); Singapore; Tanjung, Pelepas (Malaysia); Port Tangiers (Marocko); Rotterdam (Holland); Bremerhaven (Tyskland); Gdansk (Polen); Aarhus (Danmark); och Göteborg (Sverige).
  • Namnet på fartygsklassen Triple E står för “Economy of scale, Energy efficiency and Environmentally-improved”.
  • Triple E är det mest energieffektiva containerfartyget i världen.
Pressmeddelande från: Maersk Line