Tisdagen den 20 augusti 2013

Med häst och vagn på ett levande Lugnåsberg

En ny festlig weekend med arrangemanget "Det levande Lugnåsberget" 2013

Förra året blev en dundersuccé för det lilla Lugnåsberget!
Vandrarhemmet blev valt till "Årets kudde", Qvarnstensgruvan Minnesfjället blev "svenska mästare" i arbetslivsmuseum och dessutom utsett till Sveriges första plats som "Geologiskt arv" av SGU, med mera. Sedan kom evenemanget "Det Levande Lugnåsberget" som drog hundratals med människor till berget.

Nu är det dags igen och det sjuder redan av liv i byn, med arbetsmöten varje vecka, för att allt skall vara klart till helgen 7-8 september.

Besökaren kan ställa bilen på den anvisade p-platsen strax nedanför bygdegården och därifrån utgår sedan både häst- och traktordragna vagnar som kör runt till alla arrangörerna. I år är det minst nio platser där man kan stiga på och av hur många gånger man vill under dagen.

Sedan kan man t.ex. provsmaka skördesoppa hos Lugnåsbergets Ekogrönt, se olika rashöns och ankor eller köpa glass, grönsaker m.m. från inbjudna mathantverkare.

Strax intill finns Vristulvens Äventyrscenter där besökaren kan titta in i en tältkåta och informera sig lite, innan man provar på att paddla kajak eller kanot, testar olika femkampsgrenar i naturen, med mera.

Kliver man på vagnen igen och går av hos foto- och betongkonstnären Berit Söderqvist kan man se och köpa hennes och gästande konstnärers presenter av många olika slag. T.ex. fototavlor och handgjorda kort, keramik, tovade ting och smycken. På Lövrödjans Såg & Trä blir det föredrag, visning av verktyg och sågverk samt försäljning av produkter för hem, trädgård.

Här och där på de olika platserna dyker också Kristin Svensson upp med fiol, sång och spel. Kaffe och fika finns på de flesta platserna och i Lugnås Bygdegård serveras det god mat båda dagarna. Här kan man också köpa kost- och hushållsprodukter, titta på nya och antika möbler samt färger. Dessutom honung och Aloe Vera-produkter, smycken och andra presenter samt frukt och bär, hantverk, loppis och mycket mer. Sitt ner en stund och lyssna så Länsstyrelsen medverkar med föredrag.

STF Lugnåsbergets Vandrarhem arrangerar fiskdamm och miljöstig samt lockar med Mariestads Musikteater MAMUT som uppför barnmusicalen "Rackarns troll". Passa på att hyra en cykel och prova på hur det är att cykla med en el-cykel i Lugnåsbackarna. Lätt som en plätt!

På söndag är det gudstjänst i Qvarnstensgruvans oratorie och sedan kan man gå en pilgrimsvandring till kyrkan och göra återresan i remmalag bakom traktor. Inne i kyrkan finns information om både den och pilgrimsleden. Har man tur kan man få en guidad tur av den kunnige vaktmästaren.

Till Qvarnstensgruvan kommer också med traktor och vagn och där är det "Geologins dag" på lördagen och "Kulturarvets dag" på söndagen. Här blir det tipspromenader, våfflor med grädde och sylt, geologiturer och föredrag.

Hela arrangemanget är ett Leader-projekt, som startade i fjol och många bybor är med i arbetet när man på lördagen den 7 september kl. 11 bjuder in till "Det levande Lugnåsberget".

Program finns på www.levandelugnasberget.se och delas ut på plats vid parkeringen.

Britta Lund Nielsen / Ingemar Beiron