Måndagen den 19 augusti 2013

Stort intresse för pilgrimspaket

"Hitta hem-projektet" en musikalisk pilgrimsvandring från Lidköping via Husaby till Götene

Nästa helg är det dags för den musikaliska pilgrimsvandringen "Hitta hem - meningen med livet" i regi av Ulla Knutsson och Götene församling. Tillsammans med Destination Läckö Kinnekulle har de utvecklat en konserupplevelse och ett reselivspaket som nu visar sig vara efterfrågat.

-Det är verkligen jättekul när vi lyckats med marknadsföringen, säger Anna Ohlin Ek, projektledare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Hon har varit med och utarbetat ett bokningsbar reselivspaket runt själva vandringen Det har resulterat i 10 förbokade paket. Speciellt har man fokuserat på Göteborgsområdet och det har visat sig vara vällyckat.

-Turistbyrån har fått massor med förfrågningar när det gäller just detta paketet.

Något som eldsjälen Ulla Knutsson kan hålla med om.

-Massor med människor har hört av sig till mig också och intresset för arrangemanget har varit stort. Extra roligt är det ju när ett sådant här arrangemang kan generera aktiviteter för näringslivet i form av mat och boende. Det handlar ju också om näringsutveckling.

-Pilgrimsrörelsen är egentligen inte något nytt fenomen, den fanns redan på medeltiden! Idag har intresset för vandring fått en uppblomstring, säger Marie Wennerholm, turistchef i Skara!

I juni 2010 blev de s.k. S:t Olav Ways i Norge, Danmark och Sverige godkända som Europeiska kulturvägar av Europarådet. År 1987 ?ck pilgrimslederna till Santiago de Compostela i Spanien samma status, vilket inneburit en nästan ofattbar ökning av antalet vandrare. Det var så den moderna pilgrimsrörelsen föddes i Spanien. Idag vandrar hundra tusentals människor till detta pilgrimsmål varje år.

-Lederna i Skaraborg är en del av de Europeiska kulturvägarna under namnet S:t Olofslederna. Men hittills är detta relativt okänt i Sverige, fortsätter Marie.

Stort intresse

-Vi vet att ca 1 000 pilgrimer övernattade i Skaraborg i fjol. Det är tal som inte syns i den vanliga gästnattstatistiken eftersom flera av de aktörer som erbjuder övernattning är små, med mindre än åtta bäddar. Vi räknar med att mindre än tio procent av de som vandrar övernattar. Majoriteten väljer kortare dagsvandringar, säger hon.

Därför fortsätter nu den musikaliska pilgrimsvandringen. Den 23-25 augusti är det dags för den fortsatta berättelsen om Elin, Götenes och Skövdes skyddshelgon, i Lidköpings kyrka. Därefter är det dags att vandra från Lidköping till Husaby och därefter vidare mot Götene där den musikaliska pilgrimsvandringen avslutas i församlingshemmet.

Handlingen, är skriven av journalisten och författaren Thomas Hedlund. Musiken står bandet Live Campfire Sweden, från Skövde för och berättare är Håkan Brattgård.

Pressmeddelande från: hittahem.net