Måndagen den 22 juli 2013


Peter och Carin Markén besökte soldattorpet, Carin träffat skolkamrater från låg- och mellanstadiet

Soldattorpet i Västerplana - en oas i solen

Många kom till Västerplanas enda bevarade soldattorp i söndags eftermiddag. Kinnekulle Hembygdsförening som anordnade visningen och som haft detta som tradition under drygt 10-år och intresset visar hålla i sig. En söndag under juli månad håller torpet öppet för att knyta samman hembygden för turister och boende. Denna söndag konkurrerade hembygdsföreningen med en solig baddag och europamästerskap i fotboll med svenska damlandslaget.

Carin och Peter Markén från Götene besökt Västerplana kyrka på förmiddagen och fick reda på att torpet höll öppet under eftermiddagen. Carin som gått i Hällekis skola träffade skolkamrater och fick uppleva minnen från förr och nu.

Soldattorpet som är ett av de fem soldattorp som funnits i Västerplana socken och som är det enda som finns kvar i ursprungligt skick. Med sina 85 cm tjocka stenväggar erbjöds svalka och i trädgården serverades kaffe med hembakat, ett måste för besökarna. Här möttes alla runt borden oavsett man kände varandra eller inte och det blev trevliga pratstunder.

Torpets namn är Åtorp är även känt som Garbo-torpet, historien berättar att Greta Garbos far bott som ett av flera barn i torpet. Den siste soldaten som bodde i torpet hette Sixtus och det föll sig naturligt att torpet fick namnet Sixtus-torpet.

En mötesplats i sol och skugga för både bofasta och besökare från när och fjärran, en tradition som förhoppningsvis fortsätter några år till. Torpet är i stort behov av reparation och underhåll, hembygdsföreningen kommer att ansöka om pengar för att bevara denna klenod.

Text:
Lena Brodin
Fotografi:
Freddie Wendin