Onsdagen den 10 juli 2013

Konsten möter motorsporten

Kan man blanda motor med konst och design i samma event? Svaret på den frågan är JA. Evenemanget SpeedArtDesign i Mariestad är ett levande bevis på detta. Den helt unika blandningen har varit en stor succé som förra gången, för tre år sedan, bevittnades av över 30.000 besökare.

Att samla sportvagnar, racerbilar, motorcyklar, och veteranfordon tillsammans med konstnärer, modellbyggare och designers inramat av föreläsare, har fallit publiken i smaken. Den 7 – 8 september är det åter dags att fylla Mariestads gator och torg med allehanda fordon, gallerierna med konst och fotografier samt scenerna med föreläsare.

Picko Troberg inviger

På lördagen den 7 september inviger racinglegenden Picko Troberg, upphissad i en kranbil, evenemanget officiellt.

– Hur Picko gör sin entré är en hemlighet, men den blir spektakulär, lovar evenemangsgeneralen Claes Pettersson.

Picko Troberg är också en av dem som håller föredrag. I den skaran finns även före detta Saab VD:n Jan-Åke Jonsson, konstprofessorn Urban Engström samt Anders Bergström, senior designer på Volvo Personvagnar och många fler.

Konst och design i hög klass

Mariestads centrum fylls med konst i olika stilar. Bland konstnärerna finns namn som John Eyre, Lars Holgersson, Sune Envall, Rony Lutz och Roland Schröter med flera.

Designprinsen Sigvard Bernadotte har en helt egen utställning där Mariestadsbon Stig Dahlin visar sin privata samling. Troligen den största privatsamlingen i världen.

Brummande bilar i hamnen

På den uppbyggda motorarenan i gästhamnen körs diverse olika tävlingsfordon.

– Vi bygger en 50 meter lång läktare så att publiken kan följa våra motorshower, berättar Claes Pettersson.

Två av dragplåstren är MC stuntaren Sune Andersson även kallad ”vilden från Vilhelmina” och Monstertrucken Thor, ett 1400 hästkrafter stort monster som är känd både från TV och från Jam serien i USA.

Gamla torget ett motorcykelmecka

Hela Gamla torget fylls med allehanda motorcyklar. Det blir också ett ”fintält” med Tony Dönges samling av GP-motorcyklar, Adam Nestors och Urban Engströms specialbyggen samt finhojar från MC Collection i Sollentuna.

Mariestads Motorklubb ”Örnarna” visar upp speedway mitt i stan på lördagen och på söndagen anordnar Mariestads Enduroklubb en extremendurouppvisning med Sveriges juniorelit i enduro.

Gågatan för veteranfordon

Mariestads gågata fylls till bristningsgränsen av en massa äldre fordon från Mariestads Fordonhistoriska klubb. Även veteranmopeder visas upp. Nämnas bör även Tivedens Motor som tar plats med sina dragracingmopeder!

Karlsholme ett eldorado för bilälskare

Festplatsen Karlsholme, en gång vald till Sveriges vackraste folkpark, är centrum för all bilutställning. Här visar ett stort antal sportvagnsklubbar upp sina skönheter. Eller vad sägs om Austin Healey klubben, Morganklubben, Mustangklubben, Porscheklubben och många fler.

På söndagen byts tema och istället fylls Karlsholme med stylingbilar och festplatsen får en mer ungdomlig inriktning. Då koras även Mariestads ”Grand Prix Mästare” i virtuell bilsport.

Försvarsmakten på plats

Ett alltid lika fascinerande inslag är när militären visar upp sina olika fordon både i luften och på marken. En JAS 39 Gripen från F7 gör en flyguppvisning på lördagen. Under hela helgen finns fordon från såväl P4, T2 som K3 på plats. Eller som rekryteringsofficeren Christer Floor på Skaraborgs Regemente i Skövde utrycker sig:

– Vi kommer med full kraft.

Avancerad flyguppvisning med rök

Även på söndagen blir det flyguppvisning, då Mats ”Malle” Andersson uppträder med sin Yak-55;a. I upp till 8 G pressar han sitt enmotoriga flygplan genom lopingar och rollings i farter upp mot 400 km/h.

Se SpeedArtDesign från en annan vy

För den som inte vill stanna på land finns det möjlighet att se allt från ovan genom en helikoptertur, en stilla sjötur med M/S Marianne eller kanske genom att flyga fram på vattnet i en ribb-båt.

Att besöka SpeedArtDesign kostar inget. Evenemanget genomförs med medel från sponsorer och fonder samt genom ideella arbetsinsatser. Målsättningen med SpeedArtDesign har alltid varit ”att människor ska upptäcka konsten i motorsporten och få en upplevelse för såväl ögat som örat”.

Pressmeddelande från: Mariestads Motorsällskap