Fredagen den 5 juli 2013

Följ med till barockens London!
Ensemble Neumüller i magasinet på Hjelmsäter

Hur såg musiklivet ut i England på 1700-talet? Ensemble Neumüller ger musikaliska exempel, guidar genom metropolen London och berättar om en del av de musiker och tonsättare som möttes där. En barockkonsert med spännande mellansnack.

Bland tyskar, italienare och engelsmän med namn som Händel, Purcell, Sammartini och Telemann skapades, i 1700-talets London, musik som lever än idag. Unga Ensemble Neumüller har gjort ett representativt urval som de framför i magasinet på en av Kinnekulles stora gårdar – Hjelmsäter. Ensemblen består av fyra flitigt engagerade musiker: Tove Dahlberg, mezzosopran, verksam som solist på scener runt om i världen och i sommar engagerad av Drottningholms slottsteater; Maria Neumüller, barockoboe, oboist på Folkoperan och frilans i olika orkestrar, bland annat flera barockensembler; Eva Maria Thür, barockcello, anställd vid Nordiska

kammarorkestern i Sundsvall och frilansmusiker på såväl modern cello som barockcello samt cembalisten Benjamin Åberg, kyrkomusiker på Lidingö och ofta anlitad som cembalist och kammarmusiker i olika sammanhang.

Hjelmsäter har anor från 1300-talet. Dagens corps-de-logi byggdes kring 1850, medan de unika flyglarna är från 1700-talet. Magasinet, där konserten äger rum, är från 1590 och den äldsta bevarade byggnaden. Sedan 1800-talets början tillhör Hjelmsäter släkten Hamilton. www.hjelmsater.se

Samarbetet med konsertserien Musik på Slott och Herresäten påbörjades för mer än tio år sedan. 2013 är det kommunerna Skara, Lidköping och Götene tillsammans med ABF och Kultur i Väst som satt ihop programmet. Konsertmiljöerna är lika viktiga som artisterna och en del av den helhet som ska ge publiken en upplevelse utöver det vanliga.

Tid: tisdag 16 juli kl 19.00

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun