Torsdagen den 4 juli 2013

Sveriges trettonde Vasaloppscenter etableras på Billingen i Skövde!

I oktober besöktes Billingen och Skövde av Vasaloppets representant Mats Skålander. I dagarna kom så det glädjande beskedet - efter sommaren får Skövde det trettonde officiella Vasaloppscentret i Sverige. De närmaste geografiskt sett ligger i Ulricehamn och i Torsby.

Ett officiellt Vasaloppscenter är en anläggning som genomgått Vasaloppets kvalitetskontroll för att få kalla sig just Vasaloppscenter. På anläggningen ska det finnas goda träningsmöjligheter, kunskap och kompetens kring de olika sporterna samt tillgång till bra boende och bra mat.

Man kan vara etablerad i en eller flera av Vasaloppets grenar: löpning, cykel och längdskidor. På Billingens fritidsområde kommer man att satsa på alla tre.

Arbetet med att bli Vasaloppscenter har pågått under en längre tid och många har varit engagerade.

”IFK Skövdes elitskidåkare Patrik Johansson drog igång processarbetet med Vasaloppet i höstas, sen har våra medlemsföreningar samt kommunens fritidspersonal varit engagerade i arbetet. Stämpeln är ett bevis på bra samverkan”, säger Lotta Stigsdotter, verksamhetsledare på Billingen.

”Billingen är en komplett anläggning med motionsspår för cykel, löpning och skidor samt boende alldeles intill spåren. Vi kommer att paketera träningsmöjligheter och läger för aktiviteter året runt. Över 10 800 deltagare från Västra Götaland åkte ett skidlopp under Vasaloppsveckan eller är anmälda till CykelVasan respektive StafettVasan i augusti, så det finns potential att locka många av dem till träning i Skövde. ”, säger Lotta vidare.

För Billingens fritidsområde är detta ett steg i rätt riktning. ”Att bli Vasaloppscenter kommer öka förutsättningarna för Billingens fritidsområde att nå målet att bli det attraktivaste fritidsområdet i Sydsverige, året runt” säger Göran Banck, ordförande i Billingens Fritidsområde ekonomisk förening.

”För First Hotell Billingehus stämmer certifieringen till ett Vasaloppscenter väl överens med våra tankar om hälsa och fritid. Jag ser detta som ett gott bevis på att samarbete mellan förenings- och näringsliv är gynnsamt för alla och en viktig framgångsfaktor för vår region.” säger Johan Hedihn VD First Billingehus

Ulf Andersson, tf VD Next Skövde Destinationsutveckling, ser också mycket positivt på beskedet. ”För Skövde som destination och besöksmål är detta en mycket glädjande nyhet. Vi vet redan sedan tidigare att många kommer till Skövde för att ägna sig åt friluftsliv och idrott och med ett Vasaloppscenter kan vi attrahera ännu fler besökare till Skövde. Detta ger oss möjligheten att alltmer profilera oss som en idrotts- och friluftsstad vilket stärker Skövdes varumärke”.

Pressmeddelande från: Next Skövde