Tisdagen den 18 juni 2013

Christian har förvandlat Falkängen till en skön oasNär konstnären Christian Johansson kom till Falkängen för tio år sedan kände han direkt att han hittat rätt, här var platsen där han kunde låta sin kreativitet flöda fritt och fullt ut.Efter en tid flyttade han in i den gamla bagarstugan med sin trådkonst och med sin enorma energi och skaparglädje började han så smått omforma den relativt stela miljön på Falkängen, som då mest bestod av hus, asfalterade vägar och gräsmattor. Allt låg bara och väntade som en omålad duk, här kände han att det fanns enorma möjligheter att skapa något riktigt bra.Några år senare flyttade han in i ett av hantverkskollektivets lägenheter mitt emot kaffestugan, och då blommade kreativiteten och skaparglädje ut för fullt. På bara några år har han lyckats med konststycket att förvandla Falkängen till en skön oas där man hela tiden upptäcker nya saker.
Det känns som det tillkommer nya installationer hela tiden, blomarrangemang, konstverk, små rum med olika teman, allt skapat med en sådan inlevelse och känsla för vad som verkligen passar in och tilltalar besökarna.Det som spännande är också att han använder sig av saker man kanske inte direkt förväntar sig, som t.ex. stråhattar uppsatta i buskar och träd, en hopphage för barnen på en av vägarna, fågelholkar med blommor i, ett traditionellt färdigdukat svenskt sommarkaffebord m.m. Även detta oväntade och i bland väldigt annorlunda känns faktiskt helt naturligt som om det alltid varit en del av Falkängen, verkligen ren skönhet.Christians senaste projekt som han höll på att arbeta med denna dag var ett luffarschack som han och en medhjälpare höll på att anlägga på gräsmattan bakom kaffestugan. Och med hans enorma fantasi och påhittighet lär vi med all säkerhet få se massvis med nya spännande installationer framöver.Christian kommer ursprungligen från Säffle och efter några år i Kristinehamn valde han att bosätta sig i Hällekis, det är här som han känner att han hör hemma. Under den tid på året då han inte håller på med sitt skapande i Falkängen så målar han och har utställningar, han säger att hans målande uttrycker hans längtan till Falkängen och Kinnekulle.
Han är en härlig sjudande kreativ själ som skapar ting som överraskar och saker som sällan på något sätt är förutsägbara, han delar med sig av sin otroliga inspiration och glädjer såväl infödd Hällekisbo som långväga besökare. Och definitivt har han gjort ett enormt skönhetslyft i Falkängens omgivningar och förvandlat området till en spännande skön och behaglig oas att njuta av.