Fredagen den 14 juni 2013

Vernissage för Uppdrag Tchad

En ny fotoutställning har vernissage på Flygvapenmuseum i Linköping onsdagen den 19 juni klockan 18.00. Utställningen Uppdrag Tchad visar privata foton tagna av en svensk soldat på utlandsuppdrag i Tchad.

Det var 2008 som den svenska försvarsmakten skickade en styrka till Tchad i Centralafrika, med anledning av den svåra krisen i Darfur, i grannlandet Sudan. Uppdraget var att skydda de humanitära organisationer, som befann sig i landet för att hjälpa den stora mängd flyktingar som flytt konflikten och tagit sig till Tchad. Bland de svenska soldaterna fanns Erik Rosén, då 24 år och ute på sitt första utlandsuppdrag. Nu visar Flygvapenmuseum hans privata bilder i en fotoutställning om lojalitet, kamratskap och kulturkrockar i ett av världens fattigaste och mest krigshärjade länder.

Erik Rosén berättar:

– Min mamma frågade varför jag skulle åka. Jag sa något om att vi kunde göra något gott, göra en insats för människorna där. Hon sa ”Erik, du har väl aldrig brytt dig om andra”. Men jag vet inte, vissa backapackar runt i Australien. Jag vill väl göra något annat. Testa mina gränser.

Utställningen speglar Eriks upplevelser från tiden i utlandstjänst och ger en inblick i hur vardagen kan se ut för en svensk soldat i dag.

– Något som fascinerar mig med Eriks foton är att de trots extrema förhållanden på många sätt också är ett slags semesterbilder, tagna av en helt vanlig kille i en ovanlig situation, säger Matilda Bengtsson, utställningsproducent på Flygvapenmuseum.

Utställningen invigs den 19 juni klockan 18.00, med fri entré till museet från klockan 16.00. Invigningstalare är Erik Rosén själv, numera officer, som berättar om bilderna och sin tid i Tchad. Utställningen pågår till den 4 maj 2014.

Läs mer på www.flygvapenmuseum.se.

Pressmeddelande från: Flygvapenmuseum